Весела Лечева сезира прокуратурата заради договори за 5 млн. лв. на Радостин Василев

4181
Весела Лечева сезира прокуратурата заради договори за 5 млн. лв. на Радостин Василев
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на спорта Весела Лечева проверява 38 различни договора на обща стойност 4,9 милиона лева, подписани от предшественика ѝ Радостин Василев. Според нея тези средства са похарчени неправилно по програмите за младежки дейности на ММС и затова ще сезира прокуратурата, след като завърши всички проверки.

Близо 5 млн. лв. са похарчени неправилно по програмите за младежки дейности на министерството на младежта и спорта по време на управлението на предишния министър Радостин Василев. Това разкри служебният спортен министър Весела Лечева, която добави, че ще сезира прокуратурата, след като завърши всички проверки и събере необходимата пълна документация.
По думите ѝ са подписани 38 различни договора на обща стойност над 4,9 млн. лв. Сред изпълнителите на проектите имало фирми със свързани собственици. При всички на очи се набивали нереално завишените стойности за изпълнение на дейностите.
"Наем на зала за обучителен модул за два дни - по 6800 лв. на ден, предвидени са 13 600 лв. Ще попитам търновци да ми посочат една зала, в която се правят семинари за такава цена. За дискусионен модел - за един ден 7400 лв. Сами разбирате, че това не е сериозно. Подписът е на г-н Василев - за Велико Търново общата сума за предвидения концерт е 86 000 лв., като възнаграждението за водещия е 5000 лв.", посочи Лечева при гостуването си в bTV.
Тя добави, че е изискала данни от всички организации за всички събития по разчетените планове. И разкри, че неочаквано една от организациите сама обявила, че отказва от своя договор и е готова да върне получените пари от бюджета на ММС.
"Това говори за изключително неправилно разходване на средства по младежките програми. Близо 1 400 000 лв. ще бъдат върнати на министерството. Очаква се в действителност да се променят правилата, така че средствата да се харчат прозрачно и да отидат при младите хора. Тези 38 договора са подписани от Радостин Василев, в рамките на близо 5 млн. лв. Ще сигнализирам прокуратурата в момент, в който съм готова с всички проверки, така че да ги предоставя на съответните органи, в рамките на моя мандат."
Лечева подчерта, че има готовност при необходимост да остане на поста, но предпочита да бъде сформиран редовен кабинет след изборите на 2 октомври:
"Очаквам да има редовно правителство. България има нужда от силно и стабилно правителство. Аз няма да откажа да остана на поста, имам своята отговорност. Ако се наложи, мога да продължа. Но се надявам да има редовно правителство."Служебният министър на спорта Весела Лечева проверява 38 различни договора на обща стойност 4,9 милиона лева, подписани от предшественика ѝ Радостин Василев. Според нея тези средства са похарчени неправилно по програмите за младежки дейности на ММС и затова ще сезира прокуратурата, след като завърши всички проверки.

Лечева заяви в интервю за bTV на 16 септември, че при всички договори правели впечатление завишените стойности за изпълнение на дейностите. По думите ѝ - имало фирми със свързани собственици.

500 000 лв. за проект, писан и подаден за един ден от сдружение на един ден (II част)

Проверки на всички договори, сключени по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 20...

"Наем на зала за обучителен модул за два дни - по 6800 лв. на ден, предвидени са 13 600 лв. Ще попитам търновци да ми посочат една зала, в която се правят семинари за такава цена. За дискусионен модел - за един ден 7400 лв. Сами разбирате, че това не е сериозно. Подписът е на г-н Василев - за Велико Търново общата сума за предвидения концерт е 86 000 лв., като възнаграждението за водещия е 5000 лв.", каза Лечева.

Тя разкри, че една от организациите сама обявила, че се отказва от своя договор с ММС и е готова да върне получените пари от бюджета ведомството. "Това говори за изключително неправилно разходване на средства по младежките програми. Близо 1, 4 милиона лева ще бъдат върнати на министерството", каза Лечева.

"Очаква се в действителност да се променят правилата, така че средствата да се харчат прозрачно и да отидат при младите хора. Тези 38 договора са подписани от Радостин Василев в рамките на близо 5 млн. лв. Ще сигнализирам прокуратурата в момент, в който съм готова с всички проверки, така че да ги предоставя на съответните органи, в рамките на моя мандат", добави тя.

Спортният министър заговори и за друг договор, подписан от Василев в последния ден от мандата му – 1 август. Той е за закупуване на софтуер на стойност 1,7 млн. лв. за държавното дружество "Национална спортна база" (НСБ). "Това, което на мен ми направи впечатление, е, че първо този софтуерен продукт въобще не е бил заложен в бизнес програмата като разход. Този разход е изключително тежък за възможностите на дружеството", твърди тя.

500 000 лв. за проект, писан и подаден за един ден от сдружение на един ден (I част)

Проверки на всички договори, сключени по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 20...

Лечева каза, че по принцип софтуерен продукт, който е качествен, може да се приложи за предприятия с хиляди потребители. В "Национална спортна база" обаче, по думите ѝ, може да се обслужат с далеч по-евтини програми.

"Но най-хубавото е, че проведохме разговори със собственика на фирмата, с който ще подпишем анекс да се върнат парите. Това може би ще е прецедент. Най-важното е, че нашият интерес е държавата да бъде защитена", каза Весела Лечева.

ОЩЕ: Радостин Василев: ИТН са терористично политическо формирование, което не трябва да попада в парламента (ВИДЕО)*

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика