Вигенин: Санкциите към Русия ще се отразят по-тежко на нас

10384
Вигенин: Санкциите към Русия ще се отразят по-тежко на нас
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз и Русия трябва да направят още един сериозен опит да се върнат на полето на преговорите. Нашата цел е да разрешим украинската криза като се избегнат санкциите.

Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин по ТВ7.

"Къде е логиката да налагаме санкции, които ще се отразят по-зле на нас страните от ЕС? Някои държави-членки ще бъдат по-малко засегнати, а други, сред които и България, по-сериозно", отбеляза ръководителят на българската дипломация.

Той е скептично настроен за резултата, който ще бъде постигнат от подобен вид крайни мерки. "Санкциите не са самоцел. Въпрос е дали те ще постигнат резултат. Постижимо ли е да решим проблемът в Украйна с тежки икономически санкции? Не съм оптимист" за техния резултат, заяви Вигенин.

Той е категоричен, че страната ни ще поиска компенсации в случай, че се стигне до санкции. "Разбира се, че ще поискаме компенсации, ако се тръгне по посока санкции. Вече сме направили ориентировъчен анализ на възможните загуби, анализирайки икономическите връзки между България и Русия", каза Вигенин, но направи уточнението, че все още не знаем какъв ще е отговорът на Москва на подобен род мерки.

Според дипломат номер едно, компенсациите могат да бъдат финансови. "България може да поиска и преходен период от шест месеца до една година за налагането на санкциите. Това е възможно", заяви Вигенин, имайки предвид случая с Гърция. Нашата южна съседка получи подобен преходен период преди няколко години, когато бяха въведени мерки срещу Иран, който беше голям износител на петрол за Гърция.

"Ние все още не сме на етап, когато санкциите са неизбежни. Нашата цел е да решим въпроса като избегнем санкциите", заяви Вигенин.

 

Сидеров: Ако Вигенин няма да признае референдум в Крим, да подава оставка

Защитата на една нелегитимна власт от страна на външния министър Кристиан Вигенин, и предварителното обявяване, че няма да признае рефе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика