Вигенин сезира Цацаров за корупционна схема в МВнР за над половин милион лева

1976
Вигенин сезира Цацаров за корупционна схема в МВнР за над половин милион лева
Снимка: БГНЕС

Депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин сезирал главния прокурор Сотир Цацаров за корупционна схема в МВнР за над половин милион лв.

„Касае се за действия на ръководството на МВнР, които по мои спомени са безпрецедентни в историята на министерството. Има неща, които може да обясним с некомпетентност и липса на стратегическа визия. Може да търсим вини за външнополитически провали, но обяснение или прошка за това няма”, заяви Вигенин.

„Не чухме никакви публични изявления по тази тема от Даниел Митов или разграничение, това ми дава основание да смятам, че въпросната схема е реализирана с негово знание и ще очаквам реакция от него. Става дума за подготвена корупционна схема в МВнР, за която преди три седмици подадох сигнал до главния прокурор. Става дума за подготвена кражба, по мои груби сметки, която надхвърля половин милион лв. само за конкретния случай”, посочи депутатът от БСП.

Той обясни, че непосредствено след втория тур на изборите, след като стана ясно, че премиерът Бойко Борисов ще подаде оставката на правителството, МВнР „се разбързва и редица български посланици получават грама и прикрепена към нея проформа фактура на българската фирма „Балкантел”, всеки един от тях от съответните столици да проведе над 30 000 евро за закупуване и инсталиране на нова телефонна централа”.

„Обяснението е, че това е необходимо за подобряване на комуникацията във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС”, посочи Кристиан Вигенин.

Цацаров поиска имунитета на Илия Илиев от ДПС

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от парламентарната гр...

Кристиан Вигенин подчерта, че във въпросната фактура са вписани завишени в пъти разходи за труд и техника, като основен разход е централата или сървър, чрез който телефонните разговори в бъдеще ще минават през интернет.

„С въпросните указания се прави опит да бъде заобиколен Законът за обществени поръчки. Най-интересната част е цената на сървъра или съответната централа, която са получили като указание посланиците варира за един и същ модел сървър между 15 000 и 25 000 евро. При един и същи доставчик и един и същ модел сървър посланиците получават значително разминаващи се цени. Справка в интернет показва, че тази централа струва под 1000 евро”, разясни Вигенин.

„Бих искал да благодаря на прокуратурата и ДАНС за бързата реакция, благодарение на която голяма част от плащанията са спрени преди да бъдат направени. Разчитам, че разследването скоро ще приключи и отговорните за тази нагла кражба, която се върши в период, когато правителството на практика е в оставка, ще бъдат адекватно наказани”, коментира депутатът от БСП.

„Ударът върху МВнР смятам, че е сериозен и е направен опит в такива корупционни схеми да бъде въвлечено не само ръководството на министерството, а и индиректно редица български посланици в страни-членки в ЕС. Намирам това за позорно и разчитам да се стигне до край в преследването и наказването на виновните за тази схема”, призова Вигенин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика