Вигенин: Следващата седмица ще е ясно какви са рисковете от санкции срещу Русия

13123
Вигенин: Следващата седмица ще е ясно какви са рисковете от санкции срещу Русия
Снимка: БГНЕС

На Европейската комисия бе възложено да направи анализ за ефектите от икономически санкции върху страните-членки на Европейския съюз. Този анализ вероятно ще бъде готов през втората половина на следващата седмица. Това каза външният министър Кристиян Вигенин на въпрос за санкции срещу Русия заради Украйна, предаде БГНЕС.

В анализа ще бъдат оценени и ефектите за България.

Ако се окажат верни съобщенията за готовността на Русия да седне на масата на преговорите и да търси политически решения и се стигне до приемливо решение по условията, които Русия поставя, ние изобщо няма да влезем в хипотезата за налагане на санкции, каза външният ни министър. Той посочи, че нашето становище, като резултат и от дискусиите в Атина на външните министри, е, че възможно пристъпване към третата фаза от санкции, т.е. икономически санкции би влязло в дневния ред, ако видим военно нахлуване на Русия в източните райони на Украйна. "Това се очертава като червената линия. Струва ми се, че към днешна дата Русия няма такива намерения, въпреки че все още не са изтеглени войските по границата, няма данни това да се случва, но самият факт, че се дават положителни политически сигнали за нас е сигнал, че ще се търси именно политическото решение. Така че темата за санкциите към този момент - по–скоро се отдалечава", каза Вигенин.

Вигенин: Санкции срещу Русия могат да ударят силно българската икономика

Външният министър трябва да заема позиция, която е в интерес за страната му, а не такава, която отива в крайност. Ако има санкции за Ру...

Той потвърди, че в предстоящото посещението на генералния секретар на НАТО няма нищо извънредно и необичайно. То е било планирано и във връзка с 10-годишнината от присъединяването ни към НАТО и като последно посещение у нас преди Андерс фог Расмусен да се оттегли от поста. В началото на септември НАТО ще има нов главен секретар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика