Вигенин за общите посолства на Македония и Сърбия: Няма смисъл да имаме позиция

18976
Вигенин за общите посолства на Македония и Сърбия: Няма смисъл да имаме позиция
Снимка: БГНЕС

Не се налага формиране на българска позиция по темата за общите дипломатически представителства на Македония и Сърбия, заяви външният министър Кристиан Вигенин по време на парламентарния контрол, предаде БГНЕС.

Вигенин поясни, че в началото на януари 2014 година министърът на външните работи на Сърбия Иван Мъркич е оповестил публично инициативата за общи дипломатически представителства с други държави като Македония, Словения, Турция, Хърватия, Черна гора. Тази новина е била интерпретирана като възраждане на бивша Югославия, с обща външна политика между споменатите държави, но идеята съвсем не била нова. Вигенин смята,че въпросът опира до усилията за намаляване на разходите при няколко страни от бивша Югославия, които сега са вече независими и самостоятелни държави. Те търсели по тази причина възможности за сътрудничество по отношение на общи сгради за посолства и консулства в трети страни.

Сърбия предлага на Македония да създадат общи посолства

Сръбският министър на външните работи призна, че страната му ще предложи на Македония да се създадат съвместни посолства на двете държа...

Според Вигенин България също участвала в подобен координационен процес, иницииран от Европейската служба за външна дейност в рамките на страните-членки на ЕС. Като подход това вече е въведено от редица европейски държави, сред които са скандинавските страни Дания, Швеция и Финландия и страните от Вишеградска група – Унгария, Чехия, Словакия и Полша, а практиката придобива популярност и сред страните от нашия регион. Премиерът на Македония Никола Груевски обяснил в свое интервю , че въпросът не се отнася до водене на обща външна политика, а до пестене на разходи, при използването на помещения за нуждите на дипломатическите мисии.

Вигенин е бил информиран по време на неотдавнашното си посещение в Скопие от министъра на външните работи Попоски, че Македония вече има сключени подобни споразумения за общо ползване на сгради с Унгария, а, може би, и със Словения.

Не се очаква темата за приемането на България в Шенген да намери решение при председателството на Гърция на ЕС, но до края на годината можем да го очакваме, дано се окажа прав, допълни Вигенин.

Външният министър посочи, че работата по тази тема продължава, предстоят европейски избори и сега точно не е най-подходящият момент за повдигане на въпроса.

Сърбия и Косово потвърдиха готовността си да продължат диалога за нормализиране на отношенията

Премиерите на Сърбия и Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи отново потвърдиха готовността да продължат диалога за нормализиране на отношения...

Вигенин смята,че не е било задължително участието ни в конференцията "Женева 2", от 28 страни членки на ЕС само 9 са били там и то със специфичен принос, отговори той на въпрос. Нямаме причина да считаме,че сме неглижирани в този процес, коментира той.

Темата за бежанците е една от приоритетните за сегашното председателство на ЕС и идеята е да се стигне до обща, координирана европейска политика по нея, посочи Вигенин. Надявам се гръцките колеги да успеят, но след тях Италия поема председателството - страна силно засегната от проблема с бежанския поток и ако не успеем сега, това ще се случи при тяхното председателство, изрази надежда министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика