Властта си разчисти пътя за обсебване на МВР

34446
Властта си разчисти пътя за обсебване на МВР
Снимка: NОрешарски

Всички текстове на новия Закон за МВР вече са приети на второ четене. Това стана след като парламентът най-накрая успя да приеми и заключителните разпоредби на дългия 143 страници закон. На парламента му отне близо една седмица и две удължени заседания, за да се справи с материята.

Срещу самия законопроект се изказаха редица юристи и знаков фигури като бившия вътрешен министър Румен Петков и едно от лицата на Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов. Основните опасения са, че с този закон се прокарва възможността за окончателно овладяване на структурите на МВР от частни интереси.

Орешарски съсипва системата на МВР с назначения, обвързани с престъпления, твърди Румен Петков

Манипулираният вот, под формата на корпоративен натиск, е изиграл решаващо значение при определянето на поне четири от мандатите за ев...

Някои от възможните страшни дефекти

Като типичен пример за тезата си Петков и Атанасов посочиха, че вече главният секретар на МВР ще се ще се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи. Предвижда се изключение от провеждането на конкурс за назначаване на държавна служба за лица, които са държавни служители в службите за сигурност и обществен ред или такива по Закона за държавния служител, ако отговарят на изискванията за работа в МВР. По този начин се постига по-лесен и бърз начин за назначаване на лица, които имат професионален опит в службите за сигурност и обществен ред или държавната администрация, смятат управляващите. А според Петков и Атанасов така се махат всякакви пречки на високи постове в силовите структури да се назначават удобни лица.

Друг много спорен момент, който събуди общественото внимание, е чл. 63 във въпросния закон. Той гласи следното:

Министърът издава заповеди за въвеждане на временни ограничения за извършване на дейности застрашаващи националната сигурност или обществения ред.

Румен Петков за Actualno.com: Управляващите внушават, че в ДАНС са редовни, а в МВР - боклуци

"Двойният стандарт в МВР е нелеп". Това заяви бившият вътрешен министър и лице на АБВ Румен Петков в интервю за Actualno.com. Той комен...

1. за предотвратяване извършването на престъпления или нарушения на обществения ред на определени обществени места;

2. при безредици или при непосредствена опасност от възникването им;

Според управляващите новият закон не дава прекомерни правомощия на силовите структури. От ГЕРБ обаче контрират, че тъй като в българското законодателство протестът като форма на обществено мероприятие не е уреден, то в точка 1 от чл. 63 могат да влязат мирни протести като ДАНСwithme.

Сериозно опасение в тази насока буди и чл. 87, ал. 1, т.7. Съгласно нея полицията може да употреби сила "при групови нарушения на обществения ред".

Парламентът пак не можа да довърши Закона за МВР

Парламентът приключи работа поради липса на кворум, предаде агенция „Фокус”. След поименната проверка на кворума в пленарна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика