ВМРО: Правосъдието официално влезе в предизборната кампания в полза на Панов-Моасе

3704
ВМРО: Правосъдието официално влезе в предизборната кампания в полза на Панов-Моасе
Снимка: ПЦ на ВМРО

"За ВАС не е важно дали кандидат за вицепрезидент отговаря на изискванията на Конституцията. Вече официално в България няма върховенство на закона и правов ред", пишат от ВМРО. Поводът е  отхвърлената от ВАС жалба на партията срещу кандидатурата за вицепрезидент на Мария Касимова-Моасе.

Ето какво още се казва в съобщението:

"Според Определението на ВАС ВМРО няма правен интерес да установи дали кандидат за президентските избори отговаря на изискванията в основния закон на държавата. Това е нелеп, абсурден и юридически неиздържан аргумент. ВМРО – Българско национално движение е политически субект, регистриран за участие в изборите за президент и вицепрезидент на Република България и има издигнати собствени кандидати в лицето на доц. д-р Милен Михов и Мария Цветкова. Нашите кандидати са подписали декларации по чл. 93, ал. 2 и чл. 94 от Конституцията на Република България и съгласно изискванията на Изборния кодекс, че безусловно отговарят на всички законови условия да бъдат издигнати. В случая с двойката Панов-Моасе обаче има много неясноти, касаещи статуса на пребиваване на кандидата за вицепрезидент Мария Касимова-Моасе в България.

И това поражда правния интерес от страна на ВМРО. Двете двойки би следвало да участват на равни начала в предизборната битка. Наличието на неизяснени обстоятелства и съмнения за законосъобразност за участие при едната вече автоматично поставя другата в положение на нарушени права, съгласно Изборния кодекс.

По основанието, че не е допустимо обжалване на решението на ЦИК, поради това, че е позитивно, то това твърдение няма легална основа, тъй като в ИК е записано, че Решението за регистрация на кандидатпрезидентска двойка, независимо от съдържанието, се обжалва пред ВАС.

ВАС отхвърли жалбата на ВМРО срещу Мария Касимова-Моасе

Днес Върховният административен съд отхвърли жалбата на ВМРО срещу кандидата за вицепрезидент Мария Касимова-Моасе. Според ВАС "жалбат...

С това си определение реално ВАС отказва съдебен контрол върху решението за регистрация на кандидатпрезидентската двойка Панов-Моасе и по този начин автоматично нарушава равнопоставеността на кандидатите.

Припомняме, че ние от ВМРО - Българско национално движение поискахме съдът да установи дали кандидатът за вицепрезидент Моасе отговаря на конституционното изискване да е живяла в България през последните 5 години. Според практиката на Конституционния съд това обстоятелство се счита за осъществено, ако поне през половината от всяка година кандидатът е пребивавал на територията на държавата. В свои интервюта г-жа Моасе твърди, че е живяла на остров Менорка.

С този акт, се затвърди практиката блюстителите на „съдебната реформа“ и „правовия ред“ да нарушават именно върховенството на закона, прикривайки се зад процедурни хватки. В случая това става със съдействието на Върховния административен съд.

Представителите на Инициативния комитет на двойката Панов-Моасе онзи ден се притесняваха, че политиката влизала в съдебната зала. Е, госпожи и господа, сега вече официално съдът влезе в предизборната надпревара в подкрепа именно на Вашите кандидати."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика