Военна полиция вече ще може да използва физическа сила

4837
Военна полиция вече ще може да използва физическа сила
Снимка: Pan.bg

Народното събрание позволи на служителите на Военна полиция да използват физическа сила и помощни средства при изпълнение на служебните си ангажименти. Това ще става обаче, само ако е абсолютно необходимо.

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за военната полиция, в които е записано още, че при използване на оръжие органите са длъжни да направят всичко възможно да запазят живота на лицето, срещу което е насочено, и да не застрашават живота и здравето на други лица, включително на органите, които го използват. 

Афганистанец се самонастани в частен имот, докато мигранти се караха в лагера в Харманли

Петима души са арестувани и отведени в полицейското управление в Харманли снощи, обясниха от пресслужбата на Областната дирекция на МВР...

Приетите промени налагат при охраната на стратегически обекти от Военна полиция да могат да се поставят временни или постоянни заграждения около тези обекти.

Подробно се регламентира и оперативно-издирвателната дейност, извършвана от органите на Военна полиция. Прецизират се разпоредбите, свързани с антитерористичната дейност.

Служителите на Военна полиция ще могат и да провеждат разпити, както и да си служат с други криминалистични похвати като оперативен експеримент и използване на специални разузнавателни средства при условията и по реда, определени със закон.

Депутатите въведоха и текстове, рерагламентиращи осъществяваната дейност по разследване на авиационни произшествия и инциденти с военни въздухоплавателни средства, както и за противопожарния контрол, извършван от службата.

Полицията разби българо-гръцки канал за фалшиви шофьорски книжки

Полицията в Казанлък разби българо-гръцки канал за фалшиви шофьорски книжки. Цената на всяка менте книжка, независимо от категорията, е...

С приетите на второ четене промени се въвеждат принудителни административни мерки и санкции от 10 до 1000 лева. Нарушение на правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обекти се наказва с глоба до 500 лв., а за загубена служебна карта на служител глобата е от 10 до 200 лева.

Ако някой използва униформено облекло, символи и отличителни знаци или служебна карта, показващи принадлежност към Служба "Военна полиция", без да има право, се наказва с глоба от 200 до 1000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика