Военният министър: ЕС поиска да дадем на Украйна муниции, каквито нямаме

2340
Военният министър: ЕС поиска да дадем на Украйна муниции, каквито нямаме
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на външната политика и политиката на сигурност на ЕС Жозеп Борел е изпратил писмо до страните членки, включително до България, относно оръжията за Украйна. От нас обаче се иска изпращане на муниции, каквито страната ни не притежава, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

В писмото се уточнява ясно, че всяка държава трябва да прати военна помощ на Украйна - според възможностите си. В голяма част от него е изразено желанието за закупуване на 155-мм муниции, каквито България няма, каза Стоянов.

Димитър Стоянов: Манипулативно е твърдението, че изпращаме войски в Украйна

Абсолютно манипулативно е твърдението, че се изпращат войски в Украйна. Това каза министърът на отбраната в служебното правителство Дим...

"Тази съвместна покупка не е ясно колко ще струва”, заяви още министърът. "Ние имаме нормативна уредба, която казва ясно с каква техника трябва да разполагаме, няма да падаме под минимума".

Военният министър смята, че е изпълнил решението на парламента за пращане на оръжие и смята процеса за приключен. ОЩЕ: "Засекретеният списък с военна помощ за Украйна не е нещо повече от консерви с грах"

В писмото се посочвало и искане за изпращане в Киев на зенитно-ракетни комплекси. България обаче няма как да ги даде, ако не участва в т.нар. триъгълна сделка, добави министърът – т.е. друга държава от НАТО да ни компенсира с по-модерна техника. Припомняме, че вчера Стоянов атакува директно кабинета на Кирил Петков, че не е успял да уреди участието на страната в такъв тип сделки през пролетта на 2022 г.

Днес министърът отново посочи, че вероятността за такъв тип сделки е много малка – от МО направили запитвания към няколко държави, но съюзниците от Алианса не се отзовали. „Войната навлиза в процес на изтощение“, смята Стоянов.

Димитър Стоянов изказа солидарност към Украйна и призова НАТО да засили отбраната

„Ние, като Алианс, следва да продължим да усилваме своя възпиращ и отбранителен потенциал в отговор на сегашните и бъдещите запла...

Що се отнася до писмото на Борел, на брифинг с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба той обясни, че са пратени такива искания до всички страни членки на ЕС.

По-рано днес отиващият си от България украински посланик Виталий Москаленко заяви, че не може да каже в какви количества и дали е била ремонтирана украинска техника у нас. Той говори за снарядите 122 милиметра и 152 милиметра и че България е един от най-големите производители в Европа. Украйна има нужда от тях, каза той и добави: "Тази пратка, предопределена с решението на парламента за военна помощ, е била доставена седмица-две по-късно".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика