Временната комисия за Пловдивския панаир вече е факт

1963
Временната комисия за Пловдивския панаир вече е факт
Снимка: БГНЕС

Временната комисия за Пловдивския панаир вече е факт. За създаването й гласуваха единодушно 184 народни представители.  То бе инициирано от "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Комисията бе избрана за срок от 1 месец, като не е ясно дали изобщо ще заработи предвид неяснотата за бъдещето на 48-ото Народно събрание. Тя трябва да установи всички факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на Международния панаир в Пловдив от предприемача и почетен консул на Руската федерация Георги Гергов чрез действия на централната и местните власти в общините Пловдив и Варна.

За председател на комисията бе избран Румен Йончев от "Български възход". За членове на комисията бяха определени депутатите: Бранимир Балачев и Радомир Чолаков от ГЕРБ, Никола Минчев и проф. Христо Даскалов от "Продължаваме промяната", Рамадан Аталай и Танер Али от ДПС, Коста Стоянов и Ангел Георгиев от "Възраждане", Румен Гечев и Иван Петков от БСП, Йордан Иванов и Кремена Кунева от "Демократична България" и Александър Николов от "Български възход". ОЩЕ: Правна каша официално блокира схемата на Гергов за Пловдивския панаир

Иван Петков - Бебето от БСП нарече присвояването на Пловдивския панаир като кражбата на века. По думите му тази сага започва не с решението на общинските съветници от 2016, а от синия кмет Иван Чомаков. "Тук има намесени политици, магистрати и бизнесмени", смята депутатът от БСП.

"Малко по-голям и възрастен съм от вас, всички помним 15 години назад кой създаде г-н Гергов и кой му даде панаира. Доколкото си спомням с решение от ноември 2006 г. Тройната коалиция чрез една стратегия за преструктурираране на панаира му го дава", отвърна му депутатът от ГЕРБ в Пловдив Стефан Шилев. Той обясни, че от сесията на общинския съвет няма смисъл. ОЩЕ: Биков: Решили сме да дадем сделката за Пловдивския панаир на съда (ВИДЕО)

"Възраждане" пък определиха създаването на комисията като евтин пиар на БСП, "Демократична България" и "Продължаваме промяната", но според тях този възел с панаира трябва да се разплете. 

От своя страна Христо Иванов подчерта, че е лъжа, че общинските съветници от "Демократична България" нищо не били свършили. "Ако се стигна до тази ситуация, в която беше отказано вписването, нашите общински съветници свършиха много работа", отчете съпредседателят на "Демократична България". 

От своя страна Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" смята, че тази комисия ще установи отношението на ГЕРБ към темата Пловдивски панаир. "2017 г. общинският съвет, ръководен от ГЕРБ, решава великодушно тези акции да бъдат върнати в Министерство на икономиката. Минават месеци, години и кметът на града не прави нищо по темата. Не прави нищо по темата чак до далечната 2021 г.", коментира Лорер. Той уточни, че същото се е случвало и с варненските акции на панаира.  

Десислава Атанасова отговори, че ГЕРБ ще подкрепи създаването на тази комисия. "Започвайки от 2004 г., преминавайки през 2006 г. различни правителства, различни министри на икономиката, стигайки до казусите в нашите дни, ГЕРБ имаше реакция. Тази реакция е и с включително внасянето в търговския регистър на жалбата вчера от г-н Здравко Димитров. Тази жалба беше  внесена и от общински съветници от "Демократична България" - отчитам и това, защото това са фактите", заяви още тя. 

Йордан Иванов от "Демократична България" посочи, че действията на кмета на Пловдив са тичане под вятъра, защото той е внесъл сигнал след като вече е отказано вписването на сделката в Търговския регистър. 

Припомняме, че в края на декември общинският съвет в Пловдив реши да подкрепи предложенията за промени в капитала на дружеството "Пълдин туринвест", в което Гергов и общината са съакционери. През това изменение ще се промени и разпределението на силите в дружеството "Международен панаир Пловдив" и бизнесменът на практика ще може да взима еднолични решения за съдбата на изложбения център. В началото на годината трябваше да има извънредно заседание, свикано от 20 съветници в местния парламент на Пловдив за Панаира, но то се провали поради липса на кворум. На него отсъстваха съветниците на ГЕРБ и БСП, с изключение на председателя Александър Държиков (ГЕРБ). На 17 януари пък се създаде правна каша, която блокира придобиването на Пловдивския панаир от Георги Гергов. Агенцията по вписванията блокира схемата на Георги Гергов да овладее Пловдивския панаир чрез дружеството си „Пълдин Туринвест“. Така вписването в Търговския регистър е отказано, но това може да се обжалва в 7-дневен срок от връчването на отказа пред Окръжен съд – Пловдив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика