ВСС де факто разжалва Лозан Панов и му взе Съдебната палата

8061
ВСС де факто разжалва Лозан Панов и му взе Съдебната палата
Снимка: БГНЕС

Въпреки вътрешна проверка, подсказваща, че председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов може да е бил заблуден какъв музикален клип ще се снима в Съдебната палата, мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) т.е. 19 гласа отне правото му да стопанисва Съдебната палата. Така стопанисването отива при Софийския апелативния съд (САС) и председателя му Даниела Дончева - считано от 15 юли, 2020 година.

Става въпрос за скандалния вече клип на Алекс Сандър, в който се възхвалява марихуаната – подробности и самият клип може да видите ТУК!

Ще се превърне ли музикален клип в своеобразен линч за председателя на ВКС Лозан Панов?

С грандиозен скандал започна днешното онлайн заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) – заради начина, по който в дневния ред беше...

Предложението Дончева да поеме управлението на сградата на Съдебната палата беше на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков - всъщност той каза "председателят на САС, независимо кой е". Имаше предложение на съдия Севдалин Мавров вместо Панов някой зам.-председател на ВКС да поеме управлението на палатата - конкретно Светла Димитрова, но то изобщо не стигна до гласуване, тъй като беше прието предложението на Чолаков.

В началото на заседанието ръководителят на следователите Евгени Диков представи доклад относно стопанисването на различни имоти, което е в правомощията на ръководството на Върховния касационен съд (ВКС) т.е. председателя му Лозан Панов.

Диков изрично посочи заключение на доклада – ще трябва обезпечения на Софийския апелативен съд с кадри, ако председателят му Даниела Дончева ще стопанисва Съдебната палата. Това означава или преназначения т.е. понижаване на заплати и съгласие на съответните служители, или да има различна трудова класификация. Друг проблем е персоналът на други бази, управлявани от ВКС – например почивни бази, за които също ще трябват хора, ако САС поеме управленски правомощия от гледна точка "имоти" на ВКС. Диков предупреди и, че месеци биха продължили инвентаризации, както и трябва да се гледат сключени договори за ползване на имущество, съответно може да се наложат промени, обезщетения и т.н.

Защитата на Лозан Панов

Същевременно Лозан Панов заяви, че ВКС е приключил проверката относно прословутия вече музикален видеоклип. Според заключенията, що се отнася до сключването на договора, продуцентът "Ню Ърбън Продукшънс" ЕООД е заявил, че иска да снима в неделя (16 февруари) "атмосферни кадри към видеокадри" от трейлър на американска комедия със заглавие "Married Young". Считам, че ВКС не е уведомен предварително за "радикалните творчески трансформации" на видеото, подчерта Панов. Договорът за наем на фоайето на Съдебната палата и зала номер 5 е от 7 февруари, тази година и императивно страните не могат да се ползват от правата си, когато противоречат на обществените интереси, каза още председателят на ВКС. Наемът е 800 лева с ДДС, а клипът е заснет на 16 февруари.

Лозан Панов не е получил одитния доклад за случайното разпределение на делата

От Висшия съдебен съвет (ВСС) до момента не е изпратен на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обсъжданият публич...

Панов каза и, че са допуснати повече от 16 души за заснемане на клипа, а по договор е трябвало да са най-много толкова. Не съм разпореждал достъп до Съдебната палата на лица под въздействието на наркотици или пияни – това е в правомощията на правосъдния министър т.е. Данаил Кирилов, добави председателят на ВКС. Освен това, правосъдният министър контролира охраната и следи дали в Съдебната палата се допускат хора в неприлично облекло, настоя Панов. Той изрично заяви, че не е отменял никакви норми и разпореждания за поведение и ползване на Съдебната палата заради клипа, като представи и докладна записка от ВКС, че охраната е допуснала груби нарушения при позволението да се заснеме клипа. По думите му, охраната е допуснала хора от екипа на продуцента "Ню Ърбън Продукшънс" ЕООД до места в Съдебната палата, до които е нямал право да има достъп по действащия договор. Затова ВКС ще иска още над 2500 лева от продуцента.

Аргументи и нападки

Качването на сайта на ВКС не е представяне пред ВСС, настоя представляващият Съвета Боян Магдалинчев, след като съдия Атанаска Дишева поиска да бъдат присъединени материалите от доклада за проверката на ВКС. Прокурор Георги Кузманов обаче каза, че това не е нужно и че Лозан Панов подробно е разказал за проверката. В крайна сметка предложението на Дишева не беше прието, след като само Панов, съдия Олга Керелска и съдия Цветинка Пашкунова я подкрепиха.

Да ти е виновен министърът на правосъдието и охраната е абсурдно, атакува политическата квота на "Атака" Боян Новански, според който ВКС трябва да съблюдава спазването на договора. Съответно Панов беше попитан от главния прокурор Иван Гешев кой представител на ВКС е присъствал на заснемането на клипа, за да осъществи контрол. "Партията не е виновна, когато греши", добави Гешев, според който случилото се било "болшевизъм", а обвинител номер едно защити и "момчетата от "Съдебна охрана" и счете, че председателят на ВКС е отговорен, въпреки отличната "адвокатска пледоария". "Занимаваме се втора седмица с елементарен казус в ситуация, в която умират хора – призовавам дебатът да е кратък и съдържателен и да не се излагаме", настоя Гешев, според който е явно, че Панов не може да стопанисва Съдебната палата. Темата за казуса беше въведена от правосъдния министър Данаил Кирилов, напомни Панов на Гешев. И поиска да знае кои са 16-те влезли за заснемането на клипа, след като проверката на подопечното на Кирилов министерство го твърди.

Кирилов отвърна, че докладът за проверката на ВКС не следва да е на сайта на ВКС, а на ВСС. "Поведението на г-н Панов предизвиква у мен удивление и само огорчение", каза той. И се оправда, че правосъдният министър изпълнява това, което пише в договора с продуцента на клипа. Кирилов каза и, че имало допълнителен списък с хора извън 16-те, за които попита Панов. Поименно се записват в неработни дни влизащи на работа магистрати. Ако има дете, как е попаднало в сградата на Съдебната палата, отвърна му Панов.

Прокурор псува Лозан Панов в съдебна зала и "праща" народа в лудница

Обвинител от Софийската районна прокуратура (СРП) псувал председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в съдебна зала и об...

Съдия Цветинка Пашкунова отново изложи позиция, че ако бъде отнето управлението на Съдебната палата от ВКС, ще има множество промени, както е посочено и в доклада на следователите. Тя напомни, че не просто Панов управлява, а цял екип от ВКС, в различни отношения от гледна точка "имущество". Пашкунова напомни и, че Инспекторатът на ВСС още не е завършил проверката си – ако се установят виновни по нея, те ще бъдат наказани, каза съдията. За нея е "институционално отношение” към ВКС решението Съдебната палата да се управлява от него, т.е. от най-опитните и уважавани магистрати от най-висшата съдебна инстанция. Главният прокурор подкрепи "донякъде" аргументите на Пашкунова и каза, че след като Лозан Панов имал проблем с работното време, следва Съдебната палата да се управлява от човек, който няма такъв проблем. Нямам нищо против зам.-председател на ВКС да поеме стопанисването на Съдебната палата, ако е възможно, каза и Новански.

"Г-н Панов е делегирал всичките си задължения на някой друг. Г-н Панов не подписва нищо, има само титлата „председател на ВКС". Дайте да излезем от този образ на интелектуалеца-аристократ, който го защитават двама-трима негови служители и го атакуват плебеи – това е институционален образ, всички знаем, че не е така”, заяви съдия Красимир Шекерджиев. Припомняме, че при избора на Иван Гешев за главен прокурор точно Шекерджиев беше един от малкото, изразили несъгласие с кандидатурата, но Гешев специално коментира, че ще се постарае да докаже на Шекерджиев, че не е прав, но че е впечатлен от него и го уважава.

"Бъдете мъж, запазете къщата, подайте си оставката", призова съдия Севдалин Мавров по адрес на Панов. "Надявам се това да не е продиктувано от някакви лични отношения към мен", отвърна Панов. И каза, че още откакто е станал председател на ВКС, "с г-н Мавров винаги е имало проблем в сроковете на списване на съдебни актове" – т.е. бавно правосъдие. Панов напомни и, че досега никой във ВСС не се е занимавал с такива договори като този за музикалния клип, които се сключват по образец, утвърден от ВСС. А съдия Дишева помоли Панов да не си подава оставката за доброто на системата.

Съдия Дишева обаче напомни, че всъщност темата е не оставката на Панов, а дали сегашният председател на ВКС управлява ефективно сградата на Съдебната палата. Няма данни за неефективно управление, настоя тя, базирайки се на предоставените документи на днешното заседание на ВСС. По думите ѝ, ръководителят на следователите Евгени Диков с доклада си е показал, че председателят на ВКС се грижи в най-широк смисъл сградата на Съдебната палата да функционира пълноценно. Нямаме образувано дисциплинарно производство срещу г-н Панов – за такова трябва да има обосновано предложение, да бъде разгледано, да има съответен съдебен контрол, припомни Дишева. Когато вземаме решения, те следва да са правно обосновани, а не базирани само на морал от някои моралисти, уточни тя. "Направихте невероятна реклама на клипа", категорична беше Дишева.

Г-н Панов не е следвало да прехвърля правомощието си на главния секретар на ВКС Маргарита Пазвантова, защото има тълкувателно дело – че той може да прехвърля такива правомощия за договори, фиксирани от закон, настоя политическата квота на БСП съдия Даниела Марчева. Същественото е, че председателят на ВКС сключва нищожни договори, не просто един, добави тя.

Гешев предложи мораториум върху заплатите на съдии, прокурори и следователи до края на 2020 г.

Главният прокурор Иван Гешев с предложение до ВСС за мерки за ограничаване и преодоляване на неблагоприятните последици за бюджета от C...

Нима снимането на един скандален клип значи да зачеркнем цялостното стопанисване на Съдебната палата, попита съдия Олга Керелска. И предупреди, че в голяма част от договорите, свързани с дейността на ВКС като стопанин на недвижимо имущество, не може да се сменят страните – т.е. вместо ВКС да дойде Софийският апелативен съд. Това ще доведе до съществени имуществени санкции, подчерта Керелска. И също обърна внимание на констатацията от доклада на Диков, че ще има много случаи на експерти от съдебната администрация (на ВКС), които ще трябва да станат специалисти като позиция т.е. с по-ниска заплата, но за това трябва тяхното съгласие. "Цялата тази акция е ясна – ясно е за какво става въпрос", каза Керелска. Опонира и съдия Драгомир Кояджиков, който е политическа квота на БСП, като определи думите ѝ за демагогия и извади статистика, че в няколко поредени години под ръководството на ВКС не са усвоени стотици хиляди левове, предвидени като бюджет за ВКС. "Не са налице никакви толкова големи затруднения да се прехвърли сградата на "Витоша" 2 на който и да е орган на съдебната власт", смята Кояджиков, който добави, че конспирацията не съществува в ничии други глави, освен в тези на г-жа Керелска и г-жа Дишева.

В крайна сметка остава въпросът какво ще покаже неприключилата проверка на Инспектората на ВСС (ИВСС), която обаче не е дисциплинарна. Припомняме, че при установено уронване на престижа на съдебната власт е възможно всеки един, заемащ някакъв пост в съдебната власт, да бъде свален от него.

Още: "Стана ли факт първата стъпка за елиминиране на Лозан Панов от съдебната власт"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев шикалкави дали подкрепяме Русия да плати за разрушенията в Украйна (ВИДЕО)

Матева каза кога ЦИК ще даде машини на МВнР (ВИДЕО)

ПП-ДБ: Данък свръхпечалба е несправедлив и вреден

Злати Иванов: Партия МИР предлага революционен модел за излизане от демографската криза

Радев: Правим снаряди за партньорите, не за Украйна

Владимир Маринов към ГЕРБ-СДС: С изричането на неистини няма как да убедите хората, че сте по-добри от другите

ПП-ДБ има 3 варианта за ограничаване правомощията на служебните кабинети

Вълна от новоприети членове в БСП

Бил ли е чалга певецът Кондьо част от инициативен комитет на БСП срещу „третия пол“?

Организации пращат 300 наблюдатели в рискови секции, набират доброволци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика