Иван Гешев обяви, че ще положи усилия да покаже на критикуващите го градивно, че не са прави

10615
Иван Гешев обяви, че ще положи усилия да покаже на критикуващите го градивно, че не са прави
Снимка: БГНЕС

Впечатлен съм от становището на съдия Красимир Шекерджиев, макар да не съм съгласен с него. Ще се постарая да покажа, че преценката му не е правилната и ще положа с удоволствие усилия в тази посока. Така избраният от ВСС за нов главен прокурор Иван Гешев коментира първия медиен въпрос след избора - кои критики приема за градивни и кой - не.

Припомняме, че по време на изслушването съдия Шекерджиев обяви, че политиката му дошла в повече и, че няма да подкрепи Иван Гешев, като добави, че е абсурдно да се смята, че всеки "против" е на тази позиция заради политически причини. "Ще гласувам против, защото смятам, че фигурата на главния прокурор трябва да бъде на човек, който по-скоро ще обединява, отколкото ще воюва", обяви Шекерджиев и сподели, че по неговото впечатление "г-н Гешев е човек, който е готов да води всяка битка, в която бъде въвлечен, да отговори реципрочно на всяко нападение, на което той или професионалните му колеги бъдат подложени. "Фигурата на главния прокурор е такава, че той в следващите 7 години ще бъде под прожекторите, той ще има безброй врагове и не всички от тях ще бъдат олигархични, политически", отбеляза Шекерджиев и добави: "Ако изберем главен прокурор с правомощията които има, който отговаря реципрочно на всяко едно нападение, то тогава колеги, ние по-скоро ще произведем много войни, отколкото да доведем до ситуация, която ще бъде работеща". Шекерджиев обаче счете и за абсурдно да се критикуват прокурорите, че единодушно са подкрепили някого, както и не видя проблем да има само един кандидат при процедурата за избор.

Протестът против Гешев прераства в национален, готвят палатков лагер на Орлов мост (ВИДЕО)

Събралите се протестиращи против кандидатурата на единствения кандидат за главен прокурор - Иван Гешев - все още продължават блокадата ...

"Не уважавам мнението на един друг съдия, който прочете предварително написана реч без да вдигне глава от листовете. Надявам се да си го е написал той, но за мен това не е признак на безпристрастност", заяви избраният за главен прокурор от ВСС, визирайки Лозан Панов.

Гешев подчерта, че има още много работа за вършене по отношение на борбата с корупцията, както и че няма да прави разлика между бедни и богати, когато има данни за извършено престъпление. И посочи, че може би е убедил колегите си с искреността си.

По въпроса с т.нар. битова престъпност, Иван Гешев не коментира в конкретика, защото все още президентът не се е произнесъл. "Още е рано да кажа какви неща планирам”, уточни избраният за обвинител номер едно от ВСС. „Надявам се прокуратурата да се отвори към проблемите и болките на хората и да поеме ангажиментите си на места, където не се случва", добави Иван Гешев пред БНТ, визирайки окръжни и апелативни прокуратури извън София.

Избраният от ВСС нов главен прокурор засегна и темата "медии". Запитан как ще работи с медиите и как при такава дискомфортна среда гражданите ще научават как протича всъщност борбата с престъпността и дали това е свършено добре или не, Гешев заяви, че не може да коментира медийната политика и политики на медии. „Това е въпрос на журналистическа етика; на журналистически стандарти; в крайна сметка - политика на собствениците на определени медии, това не е мой проблем“, заяви той. „Аз, в случай че приключи процедурата, ще се старая прокуратурата да е максимално открита към българското общество и българските граждани и да изнася информацията, която българските граждани имат право да знаят, според българската Конституция и Европейската конвенция за правата на човека“, заяви Гешев. „А дали медиите ще я възпроизведат или няма да я възпроизведат правилно, дали ще я изкривят, дали ще я доведат до знанието на българското общество – това е проблем на самите медии, не мой“, добави той.

Недялко Недялков избухна срещу опонент на Гешев, арестуваха го (ВИДЕО)

Издателят на ПИК Недялко Недялков избухна срещу опонент на избора на Иван Гешев за главен прокурор - Николай Стайков, който предава про...

Главният прокурор Сотир Цацаров и този път не можа да отбегне въпроса как ще продължи неговата професионална кариера и отново заяви: "Ще живея". Той подчерта, че смисълът на живота не е в един мандат, че животът продължава и след мандата и че ще живее - това ще прави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика