ВСС подкрепи Гешев, че 20 млн. лв. на прокуратурата не трябва да отиват в БАН

3506
ВСС подкрепи Гешев, че 20 млн. лв. на прокуратурата не трябва да отиват в БАН
Снимка: БГНЕС

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди и прие становището на Прокурорската колегия, в което остро се изразява несъгласие с предложението на депутати да се вземат 20 млн. лв. от текущите разходи на прокуратурата, за да се дадат на Българската агенция на науката (БАН).

"Не искаме да се молим за пари на изпълнителната власт. Това ни поставя в зависимост. Държавата е длъжна да осигури необходимия финансов ресурс на органите на съдебната власт, за да може да функционират нормално“, каза по този повод представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Главният прокурор Иван Гешев повтори мнението си от вчера, че с това предложение се нарушават основни конституционни принципи, засяга се върховенството на закона и независимостта на съдебната система. С орязването на тези средства прокуратурата няма да има пари за ток, вода, гориво, експертизи и много други разходи, каза той.

„МВР отдавна не плаща редовно или въобще не плаща на експерти и много често се налага делата да се възлагат на следовател, за да може по важните дела да се плащат експертизи. Сега ще сме в положение и прокуратурата да не плаща, т.е. няма да може да се плаща за преводи, за режийни, за разходи на отделни прокуратури, които могат да доведат до затваряне на някои прокуратури и за спиране на функционирането им. И когато това стане, ние ще се обърнем към общия съдебен бюджет. Целта на това предложение е да се създаде допълнително напрежение между прокуратурата и съда“, заяви Гешев.

"В един момент недостигът трябва да бъде покрит от държавата, а дотогава прокуратурата няма да работи. Ако това е целта и ако някой това нарича реформиране – това ще е невероятно. Ефективността ще е равна на нула“, допълни той.

Гергана Мутафова поясни, че на практика с орязването на тези 20 млн. лева, средствата за текуща издръжка на прокуратурата се намаляват с 60% – били са 34 млн., ще станат 14 млн. лева.

Иван Гешев изпрати и писмо до председателя на Народното събрание Никола Минчев и до председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански. В него се изразява несъгласието на държавното обвинение с намаляването на бюджета му и се посочва, че бюджетът на прокуратурата за 2022 г. е увеличен с 2,4% (7,8 млн. лв.).

Гешев определи орязването на бюджета за съдебната власт като "смешна политическа атака"

„Тържество на мафията“. Така главният прокурор Иван Гешев нарече намерението на управляващите да намалят с 20 млн. лв. от б...

На фона на драстичното увеличение на цените на всички услуги, доставки, материали, планираното увеличение на минимална работна заплата ще доведе до невъзможност да бъде осигурено финансиране на разходите пряко свързани с магистратската работа по досъдебното производство и разследването, а именно – възнагражденията на вещите лица по възлаганите експертизи – през 2021 г. разходите възлизат на 4 млн. лв., а разходите за преводи по дела за 2021 г възлизат на 1,2 млн. лв.“, пише Гешев.

Освен това той напомня, че минималната работна заплата е увеличена и това води до ръст и на часовата ставка на вещите лица с 9,2%, което съпоставено с разходите от 2021 г., означава увеличение минимум с 500 000 лв.

При липса на достатъчна обезпеченост на дейността на НСлС, свързана с изготвянето и възлагането на експертизи, се поставя в риск осъществяването на функциите на съдебните органи“, се посочва в писмото.

От прокуратурата напомнят още, че след одит „Информационно обслужване“ е препоръчало да се повиши сигурността на Унифицираната информационна система и на Единната информационна система за противодействие на престъпността. „Предвид по-високите изисквания за сигурност и надеждност на системите през 2022 г. са планирани средства за доставка на нови компютри в размер на 3,6 млн. лв.“, се посочва в писмото.

Реформирането и преструктурирането на прокуратурата не означава освобождаване на магистрати и служители, т.е. очаква се осигуряване на нормални условия за работа и възнаграждения през 2022 г., което няма да доведе до драстично освобождаване на финансов ресурс през 2022 г. В случай, че предложеният от МС бюджет на ПРБ за 2022 г. е по-нисък от 352 млн. лв., то този бюджет ще бъде недостатъчен за нормалното осъществяване дейността на Прокуратурата и изпълнение на заложените програми. Необходимо е да се държи сметка за това, че за разлика от останалите държавни институции, имащи конституционна уредба, за съдебната власт Конституцията постановява, че тя функционира със самостоятелен бюджет. Законосъобразното функциониране на съдебната власт предполага разходи, които следват от императивни норми на други закони“, пише още в писмото на главния прокурор до НС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика