X
 
 

ВСС позволи на определени съдии да стават по-лесно ръководители

820 0
photo of ВСС позволи на определени съдии да стават по-лесно ръководители
Снимка: БГНЕС
Върховните съдии и всички магистрати от висшите нива на съдебната система няма да бъдат атестирани, когато кандидатстват за ръководна позиция в структура на по-ниско ниво. Това реши съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС). Всички останали кандидати обаче ще бъдат атестирани.

"Магистратите от върховните нива по право се считат за притежаващи такива професионални качества и за тях законът не предвижда някое от видовете атестиране, следователно те се изключват от атестиране, на каквото подлежат всички останали магистрати", обясни Вероника Имова логиката на решението, цитирана от "Правен свят".

ВСС отхвърли искане на Лозан Панов и го обвини в популизъм

Предложението за съкращаване на 4 незаети щата във Върховния касационен съд (ВКС) нажежи до максимум страстите в съдийската колегия на ...

Против тази логика обаче се изказаха доста членове на съдийската колегия - председателят на ВКС Лозан Панов, Олга Керелска, Даниела Марчева и Атанаска Дишева. Според тях, това поставя в неравностойно положение върховните съдии спрямо останалите участници в конкурса.

"Има някои неща, които ме притесняват. Първо – че върховните съдии по начало имат безспорни професионални качества. Ако приемем това, следователно изначало ги поставяме в една неравнопоставена позиция при една процедура за административен ръководител. Ако приемем, че върховните съдии по никакъв повод не подлежат на атестиране, то тогава се съгласяваме, че законът по начало допуска неравно третиране. По начало всички атестирания почиват на едни и същи критерии и показатели, това че за върховните съдии е изключено периодичното атестиране, не означава, че е изключено извънредното атестиране", противопостави се на мнозинството Атанаска Дишева.

Все пак съдийската колегия към ВСС реши с мнозинство от 10:4 гласа "за", че няма да се провежда процедура по атестиране на върховни съдии, участници в процедура по избор за административен ръководител.

Със същия вот и по логиката на предходното решение съдебните кадровици гласуваха "против" атестирането на Панайот Генков, който е съдия във Върховния административен съд (ВАС) и кандидат за титулярен председател на Административен съд-Бургас. Генков се състезава за поста в конкуренцията на Веселин Енчев и Христо Христов, които са съдии в съда и ще подлежат на атестация. Процедурата по избор на титуляр на Административния съд в Бургас ще се проведе на 12 декември. В момента Генков е изпълняващ длъжността на ръководител на Административен съд-Бургас, като стана такъв по предложение на предишния председател на ВАС Георги Колев.

ВСС не е съгласен да се дават премии на спецмагистратите със закон

Необоснована привилегия - така ВСС определи премията от 6 заплати годишно за магистратите и служителите в специализираните съд и прокур...

Кой е Панайот Генков?

През лятото вицепремиерът Валери Симеонов подаде сигнал към Инспектората на ВСС срещу Генков заради посочени от Симеонов нарушения в работата му като и.ф. председател на АдмС-Бургас. Симеонов поиска да бъде установено дали съдия Генков, като и.ф. председател, е оказвал натиск върху съдии да отменят заповеди на директора на дирекция "Контрол" в ТД НАП на Пенка Жекова за допускане на предварително изпълнение на принудителната мярка "запечатване на обект". ИВСС не откри никакви основания за проверка на почтеността на Панайот Генков.

Генков, обаче, е по-популярен с друг случай. През 2004 година дъщерята на Генков – Ваня, се регистрира в Община Приморско още докато е студентка и в качество на "крайно нуждаеща се" получава разрешение за строеж срещу 1677 лева на Буруната. Построен е хотел, като апартаментите биват продадени на бизнесмени, които имат дела за решаване във ВАС. Става въпрос за Лука и Иван Ангелови, като Лука през 2008 година подава жалба във ВАС, за да бъде отменен данъчно-ревизионен акт, който НАП е издала на фирмата "Бисер Олива" АД. Ревизията на данъчните е показала, че фирмата, в която Лука Ангелов е член на управителния съвет, а заедно с брат си са и собственици на близо 50% от дяловете, трябва да възстанови над 200 хил. лв. в държавния бюджет. Делото се гледа от Първо отделение на ВАС, с председател Панайот Генков и е решено в полза на братята. А два месеца по-късно те си купуват апартаменти в хотела на дъщерята на Генков, показва статия на "Капитал" от 2010 година. Генков бива отстранен от поста си от тогавашния председател на ВАС Константин Пенчев, но ВСС не се съобразява и само го глобява с една четвърт от заплатата му.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен хороскоп за 21-27 януари

Овен През тази седмица не пришпорвайте събитията. Именно така ще постигнете желаните резултати. В противен случай ще се изнервите и ня...

Последно в Актуално