Външният ни министър остро обвини Русия в пропаганда и хибридни атаки

6262
Външният ни министър остро обвини Русия в пропаганда и хибридни атаки
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на външните работи Николай Милков обвини Русия, че подкопава сигурността и демокрацията в България чрез методите на пропагандата и с използване на хибридни атаки. Според него сме изправени пред "безпрецедентно увеличаване" на тези нападения от страна на Москва.

Хибридните атаки, по думите на Милков, идват "паралелно с руските агресивни военни действия". Министърът заяви това при откриването на конференцията „Отговор на предизвикателствата във фрагментиращата се архитектура на сигурност: Противодействие на руските хибридни дейности“, организирана от Софийския форум за сигурност.

Николай Милков се срещна с Кенет Мертен, обсъдиха модернизацията на армията ни

Служебният министър на външните работи Николай Милков проведе среща с новоназначения посланик на САЩ Кенет Мертен, съобщиха на сайта си...

ОЩЕ: Евролидери зоват социалните мрежи да спрат руската пропаганда. А България?

"Руската агресия, която се осъществява в непосредствена близост до границите на България, представлява грубо нарушение на международния правов ред и нанесе сериозен удар върху съществуващата архитектура на международна сигурност, водейки до значими последици за обществено-политическия живот, включително и в България", заяви Милков, цитиран от БТА.

"Русия използва пълен арсенал от хибридни похвати, инструментализиране на енергийните и основните хранителни доставки, кибердейности за контрол върху чувствителни технологии, безпрецедентно засилване на пропагандата, насочена към вътрешнополитическа дестабилизация на нашите общества – провокиране на недоволство и намаляване на солидарността с Украйна", реагира остро срещу Москва министърът.

По думите му - всичко това е довело до една фундаментално променена среда за сигурност и така НАТО и ЕС са били принудени да предприемат определени мерки. И даде пример - 2% от БВП разходи за отбрана вече се приема като минимум в Алианса. Министърът посочи, че през следващата година България ще достигне прага.

"В този вакуум от сериозна експертиза по въпросите на сигурността и външните отношения намират почва най-различни дискусионни, меко казано, тези. Дебатът се инструментализира, елементаризира, използва се за краткосрочни и непосредствени политически дивиденти. Това отваря възможността за повече и по-зловредни хибридни влияния, когато такива са налице", заяви Николай Милков.

Къса памет? Как Костадинов забрави потвърждението си, че "Възраждане" е прокремълска партия

- "Ако Ви кажа, че сте прокремълска партия, това ще Ви обиди ли?" - "Не, напротив". Така изглежда част от разговорът между лидерът на...

Той коментира и реакцията на МВнР по повод изявленията на руския посланик Елеонора Митрофанова. Припомняме, че миналата седмица тя заяви пред жуналиста Мартин Карбовски, че ако можеше, би гласувала за партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов. След интервюто ѝ външно министерство определи изказването на посланика като „намеса във вътрешните работи на страната ни“.

"По отношение на това дали сме били прави - последващите събития доказаха, че сме прави. Те предизвикаха тук, в България, реакции, които очевидно доказаха правотата на факта, че такъв тип изявления имат конкретни вътрешнополитически адресати", заяви Милков.

"Имаше много въпроси, които възникнаха - дали министерството е реагирало навреме, или късно. Дали и кога ще реагира МВнР, зависи от нас, има определени фактори за това. Ако един маргинален YouTube канал, за който повечето хора не подозират, че съществува, е излъчил нещо, то не следва да бъде коментирано, ако не стане национална тема и не бъде повдигнато от други медии. За съжаление, точно това стана", каза още министърът днес.

"Нашата готовност за реакция беше веднага, имам текст на компютъра си, но мислехме, че няма смисъл да се реагира, защото може просто да оттече някъде и няма смисъл да тормозим българската общественост, но в крайна сметка се наложи", обясни Николай Милков.

ОЩЕ: "Любими руски генерали": Как руският посланик пропагандира в български училища без знанието на МОН?

МВнР обяви "силна подкрепа" за Украйна, поиска изтегляне на руските сили

Министерството на външните работи на България излезе с позиция навръх годишнината от войната на Русия в Украйна, в която се изразява си...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев: България няма да е пречка пред Скопие по пътя към ЕС, но имаме условие

Малките партии искат повече пари за предизборна реклама

Анализатори: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

ЦИК определи реда на участие в процеса на удостоверяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика