Във ВСС почнаха да спорят кога да определят на какви принципи ще се делят на две

1926
Във ВСС почнаха да спорят кога да определят на какви принципи ще се делят на две
Снимка: БГНЕС

Кога трябва ВСС най-сетне да обсъди и приеме принципите и критериите за разделянето си на две колегии? Отговор на този въпрос все още няма, след като и днес (17 март) членовете на Съвета не решиха нищо по него.

Въпросът бе поставен от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, пише "Правен свят". Според него не трябва да се чака окончателното приемане на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), защото конституционните изменения вече са факт. Съгласно преходните и заключителни разпоредби на основния закон след влизането в сила на поправките в ЗСВ, кадровият орган има един месец да разпредели членовете от парламентарната квота в съдийската и прокурорската колегия. Ако не успее да се справи за това време, тогава разделянето се извършва от Народното събрание.

Христо Иванов: Прокуратурата е гарант за политическия модел на безнаказаност

Критична маса от политическата класа е изградена по модела на безнаказаност и всякакви форми на упражняване на натиск и зависимости и в...

Идеята на Панов е дебатът да започне по-рано, още на следващото заседание ВСС да започне дискусия за критериите и принципите, защото не бива да се допуска парламентът да разпределя членовете от своята квота. Предложението му бе подкрепено от Галина Карагьозова и Калин Калпакчиев. Според двамата ще бъде късно обсъждането по този важен въпрос да започне след окончателното приемане на измененията в ЗСВ. Карагьозова счита, ВСС трябва да е готов към момента на влизане в сила на промените в съдебния закон. А Калпакчиев изтъкна, че в проекта, който вчера бе приет на първо четене в парламента, липсват критерии за разделянето на съвета. По думите му дискусията трябва да се води публично и ясно.

Шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров принципно се съгласи с позицията на Панов, но все пак сметна, че най-добре да се приеме окончателно новия ЗСВ.

Забележката на Калпакчиев провокира Галя Георгиева да го обвини, че с думите си внушава, че дебат няма да има и всичко ще стане "задкулисно". "Целият ВСС знае, че трябва да се занимае с този въпрос. Няма никаква пречка председателят на ВКС да внесе такава точка за следващото заседание на съвета. Сега имаме 61 точки. Това е поредната тема, която се вкарва в началото на заседанието. Да не създаваме дебат, който измества дневния ред", разпали се Георгиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика