Възраждане: По-голям дял на биоземеделието в България и ограничаване на химията в селското стопанство*

2016
Възраждане: По-голям дял на биоземеделието в България и ограничаване на химията в селското стопанство*
Снимка: Възраждане

Проблемът с качеството на храните, става все по-актуален, както у нас, така и в световен мащаб. Редица международни медицински изследвания от последните 20 години, доказаха пряка връзка между качествените свойства на хранителните продукти и едни от най-масовите заболявания днес, между които: онкологични, ендокринни, сърдечно-съдови и други.

Причините за това са две основни. Първата е масовото антибиотично и хормонално лечение на животните, от които добиваме месо и животински продукти като мляко, сирене, яйца и други. А втората е още по-страшна, защото е трудно обратима. Тя касае, така нареченото модерно земеделие.

Днес под модерно земеделие, разбираме основно земеделието на химията. Става дума за масовото прилагане на пестициди, които не просто отравят посевите, а се утаяват в почвите и ги замърсяват за десетилетия напред. Към момента са известни около 2000 вида пестициди, като голяма част от тях са били широко прилагани в миналото, преди да бъдат забранени. Най-известния от тях е тоталният хербицид "Глифозат", продаван от "Монсанто" като, под наименованието "Раундъп". Преди известно време беше признат от американски съд за причинител на онкологично заболяване.

Глифозатът за пpъв път е използван като xеpбицид пpез 1974 г. Използването мy в cелското cтопанcтво pязко cе yвеличи от cpедата на пъpвото десетилетие на 21-ви век, когато бе въведена пpактиката растения да cе пpъcкат с xербициди малко пpеди пpибиpането на pеĸолтата. В pезултат на това е възможно cега зъpненитекyлтypи да cъдъpжат повече токсични вещества, от когато и да било. Важният момент за нас българите е, че през 2017 г., страната ни подкрепи предложението на Европейската комисия използването на глифозат на територията на ЕС да бъде удължено с пет години. Днес този потенциално опасен хербицид е масово употребяван в България.

Истината е, че това е само поредното съединение в списъка, което очаквано ще се окаже канцерогенно. Доказано е, че всички изкуствени препарати, с които се обработват почвите и растенията, оказват отрицателно въздействие върху човешкото здраве. Доказателствата стават все повече.

Другият ключов момент е, тясната обвързаност между химическата и фармацевтична промишленост, които в повечето случаи имат и общи собственици. Иначе казано, едната ни разболява, а другата ни лекува.

Необходими са спешни действия. Ние от "Възраждане" имаме готов цял комплекс от мерки в тази насока. На първо място, насочване на вниманието към биопроизводството и строгото лимитиране на производството и прилагането на химически продукти в селското стопанство. Също така, да се разработи национална система за сертифициране и постоянен контрол на екопродукти, основана на европейски норми и стандарти, която да се гарантира като българска държавна еконорма. Българските производители трябва да се информират за възможностите на екоземеделието и екоживотновъдството, които стават все по-ценени в Европа и по света и които предоставят несравнимо по-големи възможности за печалба.

Това следва да бъде главна цел и основна политика в областта на земеделието и на Европа, без значение, колко трудно ще й бъде да се изправи срещу големите концерни като Монсанто и други. Това ще бъде и една от основните каузи на Възраждане, когато изпратим нашите представители в Европейския парламент. Защото залогът е бъдещето и здравето на децата ни.

Възраждане с номер 27 – само ние можем!

* Платена публикация в рамките на предизборната кампания за вота за Европейския парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com