"Възраждане" предлага медии, получили над 1000 лв. от чужбина, да бъдат обявени за агенти

6587
"Възраждане" предлага медии, получили над 1000 лв. от чужбина, да бъдат обявени за агенти
Снимка: БГНЕС

Медиите, журналистите и гражданите, получили над 1000 лева финансиране от чуждестранен източник за година, да бъдат регистрирани като "чуждестранни агенти" от Министерството на правосъдието. Това предлага партия "Възраждане" със свой законопроект, внесен в деловодството на Народното събрание.

Идеята идва като продължение на скандала по време на пресконференция на партията в пресклуба на БТА, когато Костадин Костадинов поиска репортери от определени медии да напуснат. 

В мотивите на предложения "Закон за регистрация на чуждестранните агенти" се казва, че целта му е "държавен контрол и регулация на прозрачността и публичността спрямо източниците и целта на извършваните преводи и предоставяно безвъзмездно материално подпомагане от чужбина". Още по темата: Водещата в Нова ТВ Мира Иванова се опълчи на Костадин Костадинов за гоненето на медии 

"Възраждане" не спира до тук. Със законопроекта се предлага и създаване на публичен електронен регистър на "чуждестранните агенти", към който всяко задължено лице да декларира, че получава подпомагане от чужбина в 15-дневен срок. Глобата за недеклариране в посочения срок е от 1000 до 5000 лв. за физически лица и от 5 хил. до 10 хил. лв за всички останали. При повторно нарушение сумите са от 5 до 10 хил. лв. и от 15 хил. до 20 хил. лв.

Костадинов поиска закон за чуждестранните агенти по отношение на неправителствените организации

Преведохме американския закон за чуждестранните агенти, но не го внесохме в досегашния парламент, защото той вероятно нямаше дори да бъ...

Идеята е чуждестранните агенти да нямат имат право да извършват дейност в детски градини, училища и центрове за личностно развитие, както и в акредитирани университети, здравни и болнични заведения.

Забраната ще важи и за обекти на МВР, правосъдното министерство и БАН. Чуждестранните агенти и свързаните с тях лица няма да имат право да участват в държавни и общински обществени поръчки и проекти, както и да извършват оценки за въздействието върху околната среда.

"Възраждане" искат да ограничат и участието на чужди организации в политическия живот у нас, както и влиянието им във външната и вътрешната политика. Получаващите пари от чуждестранни агенти пък трябва да обозначат това на всичките си рекламни и информационни материали.

Под ударите на закона няма да попадат дейности, финансирани от ЕС, както и такива, извършвани от религиозни и спортни организации, застрахователни клубове, финансови институции и търговски дружества, занимнаващи се професионално с дейност или занятие, подлежащи на лицензионен режим извън този по Закона за радиото и телевизията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com