Възстановяват се принудително сменените през Възродителния процес имена на починалите граждани

6578
Възстановяват се принудително сменените през Възродителния процес имена на починалите граждани
Снимка: БГНЕС

Възстановяват се имената на починалите граждани, които са били принудително сменени по време на т. нар. Възродителен процес. Това стана по време на второто гласуване на промените в Закона за гражданската регистрация, предаде "Фокус".

Депутатите одобриха този текст със 128 гласа "за", 22 "против" и трима въздържали се. С този параграф промените в Закона за гражданската регистрация е приет изцяло, като ще влезе в сила след като бъде обнародван в Държавен вестник.

Каракачанов: Трябва да извадим ДПС от властта

"Трябва да извадим ДПС от властта! Те ли са свещената крава която е нон- стоп във властта? За да не печели ДПС избори българските парти...

Припомняме, че вчера текстът, свързан с Възродителния процес беше отложен. Процедурното предложение за отлагане на гласуването бе направено от съпредседателя на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски и бе подкрепено със 107 гласа "за", трима "въздържали се", а "против" нямаше. Преди това лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че има права, с които човек се ражда, а основният мотив, който стои зад предложението на ДПС е, че починалите не могат да пишат молби нито до администрацията, нито до съда. Той призова народните представители да не се вкопчват във формалните ограничения на правилника. Местан поиска и 15-минутна почивка, за да може спорният текст да бъде прецизиран и да се намери частично решение на този въпрос. След това гласуването бе отложено.

В отрицателен вот Дора Янкова от БСП заяви, че когато има съгласие между наследниците, този акт може да бъде осъществен. Тоест могат да се възстановят имената на починалите. "Какво се случва, когато името се съдържа в бащиното или фамилното? Едно е когато фамилията е съгласна и солидарна, а друго е когато е пуснато искане", посочи Янкова.

Филип Попов от БСП също взе думата за отрицателен вот като посочи, че гласувал против, защото това ще създаде огромни проблеми в българското законодателство. "Какво ще се случи с търговския регистър и службата по вписванията. Това ще създаде предпоставки за измами. Ще се създаде нов възродителен процес. Недопустимо е в една правова държава да се вземат правата и свободите на вече починали хора и на техните наследници. Това ще създаде огромни трудности от административен род", заяви още Филип Попов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика