За какво се разбраха и какво не успяха да договорят партиите до момента за съставянето на правителство

7827
За какво се разбраха и какво не успяха да договорят партиите до момента за съставянето на правителство
Снимка: БГНЕС

В рамките на три дена партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) преговаря с останалите групи в парламента с изключение на ГЕРБ-СДС за формирането на управление. Сходства за съдебна реформа и отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор има с "Демократична България", а по тези теми и увеличението на пенсиите - с "Изправи се.БГ! Ние идваме!". И след срещата с БСП се обявиха подобни общи приоритети, но и различия - за приватизацията на Българската банка за развитие, за отдаването на магистрали на концесия, за демонополизация на здравната каса. От ДПС също заявиха, че имат сходства с партията на Слави Трифонов. 

Първи на масата за преговори седнаха от "Демократична България". Срещата продължи около час и половина в Народното събрание и не беше открита за медиите. При разговорите не са обсъждани имена за министри или за премиер, а само общи политики между двете партии. Резултатът е конструктивен диалог и общи цели, твърдят двете страни.

„Имахме конструктивен разговор. Установихме нещо, което знаехме и преди това – че има съвпадение по основните ни политически посоки. Разбрахме се и експертите ни да проведат срещи, за да изчистят детайлите, тъй като не сме разбирачи по всичко”, заяви заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов след срещата.

„Не установих някакви съществени разминавания в политиките ни. И двете страни бяхме заявили, че целта не е да говорим за имена. Това е процес на разговори, в края на който се надяваме да достигнем до подкрепа”, каза Христо Иванов от „Демократична България”.

По думите на Тошко Йорданов, ако има правителство, то ще е на малцинството. „ДПС и БСП могат да гласуват за него, ако виждат смисъл в провежданите политики. Спрете да спекулирате! Това не е коалиционно правителство”, обърна се той към журналистите.

В събота (24 юли) от ИТН продължиха разговорите с „Изправи се БГ! Ние идваме”. След срещата с формацията на Мая Манолова и Николай Хаджигенов, стана ясно, че разговорите са били конструктивни и двете страни са се разбрали за общи политики.

Кой ще даде подкрепа за правителство?

Ще успее ли партията на Слави Трифонов? Големият въпрос остава и след откриването на 46-ото НС. Заявките за диалог са направени, но не ...

„Ясно е, че искаме едно и също. Не очаквам да имаме разминавания за основните цели. В крайна сметка това, което искахме на улицата, затова сме и тук. По-скоро сме тук да си стиковаме позициите”, заяви Тошко Йорданов в началото на срещата.

„Работим отдавна и добре заедно. Идваме буквално от улицата, кампанията ни беше на улицата и площадите. Наясно сме с очакванията на хората. Приветстваме намерението ви да поемете отговорност за излъчване на кабинет. Но очакват от този кабинет веднага да се заеме с най-горещите проблеми”, отговори Мая Манолова.

Сред приоритетите на „Изправи се БГ! Ние идваме” са повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, подкрепа за бизнеса, съдебната реформа, ограничаване властта на главния прокурор, смени във ВСС. Манолова благодари за подкрепата за създаване на комисия за ревизия на предишното управление. Тя приветства намерението на „Има такъв народ” да поеме отговорност за съставяне на кабинет.

От ИТН се срещнаха и с лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя зави, че Националният съвет на БСП е дал мандат за продължаване на преговорите с "Има такъв народ" и другите парламентарно представени партии с цел създаване на правителство, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Пленума на партията. Решението е взето със 120 гласа „за” и 1 „против”. След разговорите с ИТН тя заяви: 

"Има две теми, които не приемаме", каза още Нинова и добави: "Налагане на либерален модел на управление и оттеглянето на държавата като основен регулатор и собственик. В частност приватизирането на ББР. Заявяваме желанието си Северна Македония трябва да стане член на ЕС, но това не бива да става за сметка на България", каза тя.

Димитър Аврамов: В политиката "коалиция" и "приоритети" са добри думи

Има положително развитие в поведението на „Има такъв народ“. Когато влизаш от една сфера на дейност, в която си много успеш...

В последния ден от първия кръг преговори за бъдещото управление "Има такъв народ" се срещна с ДПС.

“Не сме искали подкрепа от ДПС за евентуален кабинет. Просто изложихме нашите приоритети. Смятам, че и ГЕРБ, и другите партии биха казали, че са за съдебна реформа. От ДПС казаха, че хората в кабинета са важни, но ние им казахме, че това е наша отговорност и няма да позволим някой да ни казва кои да са хората, заяви Тошко Йорданов след срещата.

От своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че повечето от идеите им с „Има такъв народ” съвпадат.

"Ние заявихме, че безусловна подкрепа няма да има от наша страна. Наше задължително условие е възстановяването на нормалността в политиката и демокрацията. Това означава държавният апарат да не се ползва като бухалка срещу гражданите и бизнеса, а напротив, той да функционира в услуга на хората и за създаване на добър бизнес климат. Това бе условие, от което ние няма как да се откажем. Персоналният състав на кабинета също е от значение за нас. Категорично заявихме, че не искаме да предлагаме министри”, подчерта Карадайъ.

Тази седмица се очакват срещи между експерти, за да допълнят цялата програма. Президентът вече обяви, че ще даде първия мандат за съставяне на правителство, когато "партиите гарантират, че са постигнали резултат".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика