Задава ли се чистка в ГЕРБ заради резултатите на изборите?

7195
Задава ли се чистка в ГЕРБ заради резултатите на изборите?
Снимка: БГНЕС

Менда Стоянова, Красимир Велчев, Пламен Нунев и Йорданка Фандъкова - това са хората, които вероятно ще загубят постовете си в Изпълнителната комисия на ГЕРБ, пише "24 часа".

Основната причина това са се случи, която описва вестникът, са резултатите от парламентарните избори. Официално рокадата щяла да стане на 11 май, когато ще има Национален съвет на партията на Бойко Борисов. Заплашени са още кметът на Бургас Димитър Николов и градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров.

Тома Биков: Кой ще носи отговорност, ако България изпадне в хаос

"Много е важно за цялата държава да бъде възстановен политическият диалог. Ако партиите нямат комуникация помежду си, ще изпаднем в сит...

Всички изброени са знакови фигури в ГЕРБ, сред които кметовете на три от най-големите градове в България, начело със София. Фандъкова и Николов са заместници на Борисов, след като преди две години от поста "зам-председател" на ГЕРБ си тръгна Цветан Цветанов, след "Апартаментгейт".

В София ГЕРБ загуби изборите, след като "Демократична България" се представи много силно в 23-ти МИР и това ѝ донесе крайният успех. Затова и Йорданка Фандъкова има какво да бъде питана. В Бургас партията все още е първа, но губи 10% от резултата си спрямо предните избори - затова и Димитър Николов ще отговаря на трудни въпроси. В подобна ситуация бил и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, където досега управляващата партия със своите 22% бе на косъм да загуби изборите от "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Живко Тодоров е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Със сигурност по тези причини от Изпълнителната комисия на партията ще излезе и русенският депутат Пламен Нунев. Той ще бъде сменен и като областен координатор на партията за Русе, след като макар и с равен брой спечелени мандати от района ГЕРБ загуби от “Има такъв народ”. Партията на Слави Трифонов спечели 18 556 гласа в този избирателен район, а ГЕРБ 18 445 гласа. Нунев обаче няма да напуска парламента.

Що се отнася до Менда Стоянова, там нещата са по-дълбоки - тя изобщо не влезе в листата на ГЕРБ, след като беше председател на бюджетната комисия на 44-тия парламент. Най-вероятно всичко това се случва заради фиаското със Закона за хазарта и разкритията на Васил Божков, който просто наблегна на това какво пише в стенограмите на парламента за определени заседания.

ЦИК прие искането на Борисов и още 7 кандидати да не бъдат депутати

ЦИК извади от списъка на избраните депутати шест души от ДПС и двама от коалиция ГЕРБ-СДС, сред тях е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Т...

В пенсия като член на партийното ръководство Борисов планирал да изпрати един от най-дългогодишните кадри на ГЕРБ Красимир Велчев, който в миналия парламент бе зам.-шеф на парламентарната група на партията. Той също изненадващо не попадна в листите на ГЕРБ за парламентарните избори.

Засега почти сигурно в Изпълнителната комисия на партията Борисов планира да остави Томислав Дончев и Даниела Дариткова. По-скоро сред оставащите в партийното ръководство пък били координаторът за Силистра Тодор Тодоров и бившата председателка на 44-ото народно събрание Цвета Караянчева.

Кой обаче ще влезе в ръководството на ГЕРБ, тепърва ще става ясно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com