Захари Петров, Коалиция „Възход”: Възраждането на духовността трябва да стане приоритет на държавата*

4253
Захари Петров, Коалиция „Възход”: Възраждането на духовността трябва да стане приоритет на държавата*
Снимка: Коалиция "Възход"

И тази година радикалдемократите отпразнуваха своя партиен празник, 11 май. По странно съвпадение, денят на светите братя равноапастоли Кирил и Методий, обявени за съпокровители на Европа, съвпадна с най-разгорещените дебати по предстоящите избори за европейски парламент.

Защо РДП се регистрира в коалиция ВЪЗХОД?

Ние се самоопределяме като дясноцентристка партия и се стремим да участваме в коалиция с партии от тази част на политическото пространство.

Разумни сме и не робуваме на емоции. Затова търсим партньори със същия политически темперамент.

Открили сме ги в партиите от политическия съюз ВЪЗХОД, който прерастна в коалиция, подкрепена от три сдружения на граждани.

Искрено желаехме обединение на всички партии от дясното пространство, но не се случи. При някои надделя егоизма, при други желанието да услужат на по-силния.

ВЪЗХОД не е познатото ни от близката история обединение на няколко партии на основата на необходим аритметичен сбор от проценти, където тежестта на всяка партия се определя от електорални или финансови възможности. Всички членове имат равни права, решенията се вземат с общо съгласие. Право на глас имат и представителите на гражданските сдружения, ВСЕКИ ИМА ЗНАЧЕНИЕ.

В този смисъл ВЪЗХОД е по-скоро платформа, изградена от партии, върху която партийни членове и свободни граждани могат да обединят усилия за промяна в политическия живот у нас, за истинска демокрация.

Вярваме, че това е моделът за обединение на дясноцентристкото пространство и то ще се случи в близко бъдеще.

Защо не подкрепихте ГЕРБ, не помагате ли така на БСП?

На предишните евроизбори, през 2014 г., РДП подкрепихме ГЕРБ. Но тогава управляваше правителството на БСП и ДПС, бяхме изолирани от европейските ни партньори, масовите протести започнаха да затихват. Нашият анализ показа, че единствено убедителна победа на ГЕРБ може да доведе до оставка на правителството на Орешарски. Както и се случи.

Сега обстановката е различна. Независимо от резултата на изборите, БСП не може да принуди правителството на Борисов да подаде оставка. Освен, ако то със своите действия не предизвика политическа криза. Но за това няма да бъдем виновни ние.

И нека да е ясно. Ние сме десни и антикомунисти. Ако БСП не е скъсала с комунистическото си минало, те са ни противници. Ако са приели идеите на социалистите в Европа, те са наши опоненти.

ГЕРБ се обявяват за дясна партия, но са колебливи във вътрешната си политика и будят подозрение за недотам искрена привързаност към ЕС и НАТО. Като добавим към това ширещата се корупция, злоупотребата с еврофондовете и арогантното отношение към българските граждани, ние сме решени да предложим алтернатива на управлението на ГЕРБ.

Какво различно предлагате от ВЪЗХОД?

На първо място предлагаме да спрем да говорим за ЕС като институция, която раздава помощи, която е несправедлива към нас, когато ни критикува и която има непосилни изисквания към нас, когато трябва да свършим нещо.

На второ място трябва да спрем да се оплакваме, че се отнасят към нас пренебрежително, че сме втора ръка страна-член, че не ни се позволява това, което вече сме заслужили. В този смисъл приличаме на дете, което непрекъснато се заяжда с останалите деца, или непрекъснато «докладва» на лелката какво се е случило. Такива деца нямат приятели и са недолюбвани.

Действително, България е на опашката сред членовете на ЕС по доходи и по напредък в демократичните процеси. Решихме, че демокрацията у нас е победила. А за нея трябва да се работи всеки ден, всеки час. Това е като ходенето с кокили или карането на велосипед – спреш ли да се движиш, падаш.

България има много съседи, членове на НАТО, но само два – членове на ЕС. Голяма част от границите ни е външна за ЕС. Затова, ние от ВЪЗХОД предлагаме създаване на общи за ЕС структури за защита на външните граници.

В България властва корупцията и престъпността. При свободното движение на хора, стоки и пари, само една страна трудно ще ограничи трансграничната престъпност. Затова, ние от ВЪЗХОД предлагаме общи органи за борба с корупцията и престъпността.

България е енергийно зависима от Русия и сама не може да реши този проблем. Затова, ние от ВЪЗХОД предлагаме България активно да участва в провеждане на обща за ЕС енергийна политика.

България се обезлюдява, в много райони и при най-добро желание, трудно се намират хора за работа. Затова, ние от ВЪЗХОД предлагаме единна европейска политика за ускорено развитие на районите и трансграничното сътрудничество.

Как да станем уважаван член на ЕС?

Като започнем да се уважаваме помежду си.

Европа изгражда мнението си според приноса на всяка страна. И ние трябва да демонстрираме пред партньорите ни не див национализъм или безропотно послушание, а самочувствие на страна с многовековни традиции и признати духовни постижения.

Процесът за възраждане на духовността ще бъде дълъг. Той трябва да мине през връщане на преклонението пред националните символи – знаме, химн, герб, през стремежа за образованост, възстановяване на предимството на честните, образовани и компетентни хора пред неуките, но хитри и крадливи послушници.

През 1944 г. едни хора с каскети, подпомогнати от Съветската армия, взеха властта в България и първо се разправиха с „попа, кмета и даскала“ - символ на духовното, държавността и интелигентността. Свещениците смениха Господ с ДС, постепенно спадна авторитета на учителите (в педагогичните специалности се приемаха кандидат-студенти с най-нисък успех), държавността бе заменена с „партийната правда“ и без малко да катастрофира като част от Съветския съюз.

Ние, от ВЪЗХОД, предлагаме възраждането на духовността да стане приоритет на държавата в областта на образованието и културата. Тогава ще започнат да ни уважават и ценят.

Захари Петров – председател на Радикалдемократическа партия, съпредседател на Коалиция „Възход”

*Платена публикация в рамките на предизборната кампания за вота за Европейски парламент

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com