Захариева: ЕС трябва да се ангажира със страните от Западните Балкани

1197
Захариева: ЕС трябва да се ангажира със страните от Западните Балкани
Снимка: ПЦ на МВнР

Европейският съюз трябва да покаже по-голяма ангажираност в страните от Западните Балкани, за да стимулира тяхната евро-атлантическа интеграция. В това бяха единодушни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и Матю Палмър, заместник помощник държавен секретар за Европа и Евразия и специален представител на Държавния департамент за Западните Балкани. 

Министър Захариева прие Матю Палмър в МВнР в рамките на посещението му у нас, което е месец след първия Стратегически диалог между България и САЩ на 8 януари в София. 

Матю Палмър: Белград и Прищина трябва взаимно да се признаят

Специалният пратеник на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър подчерта, че Съединените щати искат да бъде постигна...

„Гражданите в страните от Западните Балкани трябва да почувстват какво Европа прави лично за всеки от един от тях“, заяви Екатерина Захариева. Тя подчерта, че българската външна политика е изключително фокусирана върху евро-атлантическата интеграция на Западните Балкани, не само защото 6-те страни са непосредствени съседи на България, но и защото е важна за просперитета и сигурността на целия Европейски съюз.

Екатерина Захариева и Матю Палмър изразиха разочарование от липсата на решение на Европейския съвет за начало на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и Република Албания. Двамата бяха на едно мнение, че такова решение е необходимо, колкото се може по-бързо в рамките на Хърватското председателство на Съвета на ЕС, защото това е от значение за доверието и популярността, които ЕС и евро-атлантическите ценности имат не само в тези две страни, но в целия регион на Западните Балкани.

Външният ни министър и заместник-помощник държавният секретар обсъдиха напредъка и подчертаха необходимостта от реформи в страните от Западните Балкани, включително в прилагането на политиките на добросъседство.

Матю Палмър подчерта приноса на България и примера, който страната ни даде със сключването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония. „С този договор вие зададохте тона между Скопие и Атина за сключването на Договора от Преспа“, отбеляза специалният представител на Държавния департамент за Западните Балкани.

Матю Палмър в Белград: ЕС трябва да се разшири в Западните Балкани

Специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър е на посещение в Белград, където се срещна с президента на Сърбия Алек...

Двамата отбелязаха необходимостта и от по-голяма ангажираност на евро-атлантическите партньори по отношение на диалога  между Сърбия и Косово, който е блокиран, както и по отношение на реформите в Босна и Херцоговина. Министър Захариева подчерта значението на проектите, които България финансира в страните от Западните Балкани по линия на официалната помощ за развитието на образованието, здравеопазването и за подпомагане на младежта.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев единствен от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика