X
 
 

Заключение: И партиите, и финансовият министър са знаели за надвзетите субсидии

1904 10
Заключение: И партиите, и финансовият министър са знаели за надвзетите субсидии
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов
Партиите са знаели, че взимат повече от полагащата им се държавна субсидия, а финансовото министерство съзнателно е отпускало по-голяма сума. Управляващите упорито продължават да твърдят, че не са сгрешили в надплащането на милиони левове, а само са следвали закона. Те дори се опитват да прехвърлят отговорността на Сметната палата, която според тях само "проформа" проверявала партийните отчети, пише в коментар в. "Сега".

Че и партиите, и МФ са били наясно, разкри депутат от БСП. "Започнахме проверка при нас, за да видим защо се е стигнало дотук. Оказва се, че наш служител е ходил до Министерството на финансите в началото на 2017 г., за да попита откъде идва разликата (не полагащите се по закон 11 лв., а 13.23 лв.) и да изрази известни притеснения. Бил е успокоен, че така е по закон, така както продължават да твърдят и досега в МФ", обясни Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на левицата пред bTV.

"Шоуто на Слави": Партиите получават над 6,5 млн. лева повече, отколкото би трябвало

Вместо да вземат по 11 лева на действителен глас, подаден за тях, партиите в парламента плюс тези, спечелили над 1% от действителните г...

Според Зарков проблем с надвзетите от партиите милиони съществува, но той не е в законите, според които се отпуска субсидията, а "как те са били четени и изпълнявани" от властта. Той отново повтори позицията на БСП, че настояват за оставката на финансовия министър Владислав Горанов, който е отговорен за надплатените пари.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова апелира контролните държавни органи да "бъдат малко по-внимателни при проверките". "Сметната палата през цялото това време е заверявала през всичките тези години и финансовите отчети, и е проверявала изразходваните средства в кампаниите, както и получените", коментира тя, намеквайки, че институцията е пропуснала разминаванията.

Председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) декларира, че партията ѝ ще върне надвзетата субсидия. "Законът от 2001 г. досега е прилаган по един и същи начин. Неслучайно коалициите, които получават субсидия и са задължени да представят на финансовия министър всяка година своето коалиционно споразумение за това по какъв начин той да им преведе средствата, са го изчислявали по същия начин", обясни тя пред Нова телевизия.

Стоянова призна, че субсидия е изплащана и за гласовете "Не подкрепям никого". Според нея това е "техническа грешка".

Партиите ще бъдат принудени да върнат 18.6 млн. лв. в бюджета

Правителството спешно внесе проект за законови промени, с които да поправи гафа с надписаните партийни субсидии. Нещо повече - кабинетъ...

Управляващите упорито отказват да носят отговорност и настояват, че проблемът е в закона, а не в начина, по който са го прилагали. Затова и във вторник правната комисия в НС прие единодушно законодателни промени, които предвиждат раздадените субсидии да се преизчисляват на базата на действителните гласове, получени от съответните партии и коалиции на парламентарните избори. Милионите, които са дадени повече на партиите от 2001 г. насам, остават тайна. Ще се връщат надвзети субсидии само от 2016 г. насам, макар че Менда Стоянова заяви, че не е вярно, че това се прави заради изтекла давност и заради това не се отива по-назад във времето.

Дали има нарушение на закона и съответно престъпление ще реши Върховната касационна прокуратура, която беше сезирана от административната прокуратура след проверка на изнесените от "Шоуто на Слави" данни за надвзетите средства. Според ВАП има "извършени престъпления от общ характер от служители на МФ", а партиите спешно трябва да върнат взетите в повече милиони. Втори пореден ден от ВКП не отговарят на въпроси на в. "Сега" за какви престъпления става въпрос и кои са евентуалните извършители.

В личния си профил във Facebook Слави Трифонов пусна нови данни за партийната субсидия, според които се вижда, че проблемът с надплащането ѝ не е само от последните 3 г. В задочно писмо до бившия финансов министър в първия кабинет "Борисов" - Симеон Дянков Трифонов пише: "През 2012 г. ГЕРБ получават 23 925 000 лв. партийна субсидия. 23 925 000, делено на 1 678 641 получени гласове от ГЕРБ на последните парламентарни избори през 2009 г., прави... 14 лева и 25 стотинки! При законни тогава 12 лева на глас."

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Македонецъ 6 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  НАРОДА И Р.БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА СПЕШНО ОТ НАРОДЕН ФРОНТ И ЕДИН ПАСТИР СТОМАНА ЗА ДА БЪДАТ СЪСЕЧЕНИ КЛИКАТА 10111989. В ТОВА лицата НА ЕДНА ОТ НАЙ РЕАКЦИОННИТЕ ЧАСТИ ОТ ТАЗИ КЛИКА /ДЕСНИТЕ/ ВИЖДАТ Кървиша и Насилие ОБАЧЕ И ТЕ СЕ ОБЯВЯВАТ ЗА Смъкване на герб/антибсп/ . ОБАЧЕ С ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РЕДКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ ТЕ НИКОГА НЕ СЕ ВЪЛНУВАТ ОТ ПРОБЛЕМИТЕ / ИЦИ/ И ИЗОБЩО ОТ ПРОБЛЕМИТЕ НА НАРОДА/ ЧЛЕН*5/
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  КОЙ е пастира от стомана, бе? Болен Волен ли, бе?
  : 1 !
 • Македонецъ 5 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  И сега аз бил Национал/полулист. Трол с враждебно поведение , ама нали вие СЪБУДИЛОТО СЕ ОТ 2013 / гражданско общество/ СТЕ ХУМАНИСТИ БЕ ? Ей така минава новината , че малкият ИЦИ ИМА НУЖДА СПЕШНО ОТ ПАРИ ЗА ДА ЖИВЕЕ И КРАЙ. НИКАКЪВ ОТЗВУК. НИКАКЪВ.
 • Македонецъ 5.1 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Те довечера ОТНОВО ЩЕ СЕ СЪБЕРАТ НА ПАРТИ , А УТРЕ И Е ПЕТЪК. ОТНОВО ЯДКИТЕ ОТ ЗАНЗИБАР , КЕБАПЧЕТАТА ОТ ЛЕСКОВАЦ И ВИНАТА ОТ 11 ВЕК ЩЕ ЯДЪТ И ПИЯТ. АМА ИМА ЛИ СЛУЧЕЯТ ИЦИ ТОВА ДА ИМ ГЛЕДАШ В ЧИНИЯТА/ А ТЕ Я ПАЗЯТ ОТ КАМЕРИ МНОГО ВНИМАТЕЛНО/ , ТОВА Е НАЙ МАЛКОТО КОЕТО МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ.
  : 0 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  "Законът от 2001 г. досега е прилаган по един и същи начин." - Ами да връщат парите от 2001 година тогава! Защо само за 2 години? В тая държава, всеки си прилага закона както му е изгодно! Особено, ако е от управляващите! Партиите - кърлежи на обществото!
 • 3 преди 6 месеца Профил на трол?
  ОСТАВКА !!!!! И връщане на надвзетите суми от 2001г насам!!!!!!!!!!! И да се дадат за болни българи, имащи нужда от спешно лечение!!!!!!!!!
 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Децата ги осигурява ДЪРЖАВАТА . Така , значи Държавата НЕ МОЖЕ ВЕДНАГА ДА ОТПУСНЕ НУЖНИТЕ СРЕДСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ИЦИ И НА Подобните ДЕЦА ИЗПАДНАЛИ В ПОДОБНО ТЕЖКО ПОЛОЖЕНИЕ , А ТЯ Е ДЛЪЖНА. СЛУЧЕЯТ Е ЕДИН ГИГАНТСКИ/ БУЛ ИНС/
 • Македонецъ 1 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Е дори и да си пълен олигофрен с наследствени аномалии то знаеш още от пъривият път когато си чул това , че партиите СА ЗНАЕЛИ. Това като заключение значи все едно сега е ден/ 9.00 ч/ ги пиша тези неща. Ами наистина колко много се забави това заключение. F... OFF 10111989 F...F AND,,,, NO MERCY
 • Македонецъ 1.1 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  И как се нарича държава в която хора изпаднали в реална опасност да им умрат малките деца поради някакви тежки здравословни проблеми и липсата на средства за тяхното отстраняване да НЕ ХОДЯТ В НЗОК , а да искат Народа/Член*5/ да дарява ? АМИ СЪС СИГУРНОСТ АНТИНАРОДНА ДЪРЖАВА.
  : 0 !
 • Македонецъ 1.2 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  ЗНАЧИ Държавата има ПАРИ ЗА ХИЛЯДИ ГЛУПОСТИ , ПРЕСКАЧАМ ТЕЗИ ДЕТО СА И ВРЕДНИ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ. РАЗБИРА СЕ ПРИПОМНЯМ безплатното медицинско обслужване на НЕ БЪЛГАРСКИ граждани с Враждебно поведение дошли тук абсолютно незаконно. Парите за балове и подаръци с ядки от Аруба и къпини от Камчатка , А НЯМА ПАРИ ВЕДНАГА ДА ДАДЕ НА МАЛКИЯТ ИЦИ . Е , КАК ДА НЕ Е АНТИНАРОДНА ТАЗИ ДЪРЖАВА ?
  : 0 !