Ще удържат надвзетите субсидии от бъдещи приходи на партиите

1415
Ще удържат надвзетите субсидии от бъдещи приходи на партиите
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

С 15 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се" парламентарната правна комисия одобри на първо четене правителствения законопроект за промени в Закона за политическите партии, според който надвзетите от партиите субсидии ще се удържат от следващи плащания към партиите.

Годишната държавна субсидия на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на закона ще се преизчисли, като намалението е за сметка на следващи траншове, а при недостиг или липса на следващи траншове ще се възстановява от съответната партия, предвиждат гласуваните текстове.

Прокуратурата даде срок на Горанов да събере неправомерно изплатените субсидии

На петте политически партии и коалиции в парламента - ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля", неправилно са изплатени ...

Надвзетите пари по  думите на правосъдния министър Данаил Кирилов ще се приспадат от бъдещи приходи до компенсиране на частта, която надминава 11 лв. на глас за конкретна партия.

Кирилов поясни, че с фиксирания срок 26 май 2016 г. се има предвид три-годишната погасителна давност: "Тъй като плащанията са периодични, се прилага по-кратката давност от 3 години, а не от 5 години. Ако беше общата давност, срокът щеше да е 26 май 2014 г."

За несъществуващите вече партии и коалиции въпросът за издължаването стои открит. Кирилов се ангажира, ако бъде поканен на дебата между първо и второ четене, да постави проблема.Според него най-вероятно ще са в хипотеза на изтекла погасителна давност.

"Голяма част от политическите субекти, получавали субсидии в този три годишен период съществуват и продължават да получават субсидии", отбеляза Кирилов и отказа да коментира случая с "Реформаторския блок" по отношение на динамиката в правно организационната им форма за едни или други избори.

БСП са категорични, че отговорността за надвзетите пари е на финансовия министър и искат неговата оставка. "Предложеният законопроект стъпва на идеята, че предишният е бил неправилен и затова са изплатени повече пари на партиите, но от становище на прокуратурата разбрахме, че предишният закон не е бил неправилен, а неправилно е бил изпълнен и в този ред на мисли вината е на Министерството на финансите", заяви Крум Зарков от БСП. Той потвърди искането на БСП за оставка на финансовия министър. "Трябва да се търси политическа отговорност чрез искане на оставка. Как ще го реализираме парламентарно ще преценим", добави той.

Стоянова: Няма грешка в субсидиите за партиите, разпределят се така от години

Няма грешка в начина на изчисляване на партийните субсидии. Той е законосъобразен и не е променян от 2001 г. насам, заяви председателят...

Пред комисията, а по-късно и пред журналисти Данаил Кирилов защити финансовия министър изтъквайки, че той лично не изчислява партийните субсидии и не би следвало да му се вменява вина. "Смятате ли че финансовият министър лично смята броя на гласовете за отделните партии или има администрация за това. Той не носи отговорност за математически грешки на служителите".., заяви Кирилов. По повод проверката на прокуратурата той отбеляза, че има указания да се изясни методиката - да бъде единна и съобразно закона и че не вижда твърдения от кореспонденцията с прокуратурата за виновни лица.

"След като има проверка, тя ще завърши. Засега виждам становище, което е с препоръка и както виждате получи подкрепа този закон, няма да са настъпили вредоносни последици за държавния бюджет", добави Кирилов.  Запитан дали прокуратурата има данни за престъпления на служители на финансовото министерство, правосъдният министър заяви, че в момента тече кореспонденция и се събират становища и че не вижда твърдения за отговорност.

Парламентарната комисия не одобри алтернативния законопроект на "Воля", който получи едва 5 гласа подкрепа, 1 "против" и 9 "въздържал се".

Същевременно от Сметната палата съобщиха, че са започнали одит на отчета за изпълнението на държавния бюджет на България за 2018 година съгласно чл. 6, ал. 5 от Закона за Сметната палата.

При този одит ще бъде проверен и редът за начисляване и изплащане на субсидиите на политическите партии. Ще бъдат взети предвид констатациите на Върховна административна прокуратура.

Партиите ще бъдат принудени да върнат 18.6 млн. лв. в бюджета

Правителството спешно внесе проект за законови промени, с които да поправи гафа с надписаните партийни субсидии. Нещо повече - кабинетъ...

След приключване на одита, Народното събрание, Прокуратурата и обществеността ще бъдат уведомени за резултатите от него и той ще бъде публикуван на Интернет страницата на Сметната палата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика