X
 
 

Ще удържат надвзетите субсидии от бъдещи приходи на партиите

1113 4
Ще удържат надвзетите субсидии от бъдещи приходи на партиите
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
С 15 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се" парламентарната правна комисия одобри на първо четене правителствения законопроект за промени в Закона за политическите партии, според който надвзетите от партиите субсидии ще се удържат от следващи плащания към партиите.

Годишната държавна субсидия на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на закона ще се преизчисли, като намалението е за сметка на следващи траншове, а при недостиг или липса на следващи траншове ще се възстановява от съответната партия, предвиждат гласуваните текстове.

Прокуратурата даде срок на Горанов да събере неправомерно изплатените субсидии

На петте политически партии и коалиции в парламента - ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля", неправилно са изплатени ...

Надвзетите пари по  думите на правосъдния министър Данаил Кирилов ще се приспадат от бъдещи приходи до компенсиране на частта, която надминава 11 лв. на глас за конкретна партия.

Кирилов поясни, че с фиксирания срок 26 май 2016 г. се има предвид три-годишната погасителна давност: "Тъй като плащанията са периодични, се прилага по-кратката давност от 3 години, а не от 5 години. Ако беше общата давност, срокът щеше да е 26 май 2014 г."

За несъществуващите вече партии и коалиции въпросът за издължаването стои открит. Кирилов се ангажира, ако бъде поканен на дебата между първо и второ четене, да постави проблема.Според него най-вероятно ще са в хипотеза на изтекла погасителна давност.

"Голяма част от политическите субекти, получавали субсидии в този три годишен период съществуват и продължават да получават субсидии", отбеляза Кирилов и отказа да коментира случая с "Реформаторския блок" по отношение на динамиката в правно организационната им форма за едни или други избори.

БСП са категорични, че отговорността за надвзетите пари е на финансовия министър и искат неговата оставка. "Предложеният законопроект стъпва на идеята, че предишният е бил неправилен и затова са изплатени повече пари на партиите, но от становище на прокуратурата разбрахме, че предишният закон не е бил неправилен, а неправилно е бил изпълнен и в този ред на мисли вината е на Министерството на финансите", заяви Крум Зарков от БСП. Той потвърди искането на БСП за оставка на финансовия министър. "Трябва да се търси политическа отговорност чрез искане на оставка. Как ще го реализираме парламентарно ще преценим", добави той.

Стоянова: Няма грешка в субсидиите за партиите, разпределят се така от години

Няма грешка в начина на изчисляване на партийните субсидии. Той е законосъобразен и не е променян от 2001 г. насам, заяви председателят...

Пред комисията, а по-късно и пред журналисти Данаил Кирилов защити финансовия министър изтъквайки, че той лично не изчислява партийните субсидии и не би следвало да му се вменява вина. "Смятате ли че финансовият министър лично смята броя на гласовете за отделните партии или има администрация за това. Той не носи отговорност за математически грешки на служителите".., заяви Кирилов. По повод проверката на прокуратурата той отбеляза, че има указания да се изясни методиката - да бъде единна и съобразно закона и че не вижда твърдения от кореспонденцията с прокуратурата за виновни лица.

"След като има проверка, тя ще завърши. Засега виждам становище, което е с препоръка и както виждате получи подкрепа този закон, няма да са настъпили вредоносни последици за държавния бюджет", добави Кирилов.  Запитан дали прокуратурата има данни за престъпления на служители на финансовото министерство, правосъдният министър заяви, че в момента тече кореспонденция и се събират становища и че не вижда твърдения за отговорност.

Парламентарната комисия не одобри алтернативния законопроект на "Воля", който получи едва 5 гласа подкрепа, 1 "против" и 9 "въздържал се".

Същевременно от Сметната палата съобщиха, че са започнали одит на отчета за изпълнението на държавния бюджет на България за 2018 година съгласно чл. 6, ал. 5 от Закона за Сметната палата.

При този одит ще бъде проверен и редът за начисляване и изплащане на субсидиите на политическите партии. Ще бъдат взети предвид констатациите на Върховна административна прокуратура.

Партиите ще бъдат принудени да върнат 18.6 млн. лв. в бюджета

Правителството спешно внесе проект за законови промени, с които да поправи гафа с надписаните партийни субсидии. Нещо повече - кабинетъ...

След приключване на одита, Народното събрание, Прокуратурата и обществеността ще бъдат уведомени за резултатите от него и той ще бъде публикуван на Интернет страницата на Сметната палата.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  Ама малкият Ици има нужда от спешна помощ за да живее. КЪДЕ Е Нзок ? А , зашо някакви враждебни мигранти получават безплатно здравеопазване , а те И най обикновени престъпници по принцип ? КОЛКО МНОГО СА МИЗЕРНИ тези от снимката , те дори не приличат и на хора . Както и ВСИЧКИТЕ ИМ КОЛЕГИ. И вие ги пазите тези ? Единият бил добър , а другият лош казвате. Ама вие сте Съучастници на Враговете на Нар виж още ›› ода/ една част е на снимката/
 • Македонецъ 2.1 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  Трябва да си освен бавноразвиващ се , но и хроничен олигофрен за да вярваш , че тези дупки в закона са СЛУЧАЙНИ. Тези избори/ фарса/ за Сбирщината есейска показа видимото. ВРЪЩАНЕ НА ДОВЕРИЕ към тези Е НЕВЪЗМОЖНО. НЕ ПО ВИНА НА НАРОДА/ ЧЛЕН*5/ ОБАЧЕ. А , ПРОСТО ЗАШОТО ТЕЗИ ОТ КЛИКАТА ВИНАГИ СА БИЛИ , СА И ЩЕ БЪДАТ ВРАГОВЕ НА НАРОДА. БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ КОЯ ГРУПИЧКА ПО ИНТЕРЕСИ СА/ партиите/
  : 0 !
 • Македонецъ 2.2 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  ПОМОГНЕТЕ НА МАЛКИЯТ ИЦИ БЕ ВРАГОВЕ НА НАРОДА ОТ КЛИКАТА. АМА сега уважение/ Посмъртно/ за алпиниста загинал на връх Лохце миналият месец. ОБАЧЕ , никой не го е карал това да го прави. Да ходи там. И герб тогава веднага намериха 70 000 долара за да докарат трупа. А , МАЛКИЯТ ИЦИ , АМА ТЕ СА И ДРУГИ ОЩЕ ДЕЦА. А , КЪДЕ Е Нзок бе ?
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Данито = Барни Ръбъл бил министЕЕЕр ... Тъп, по-тъп, Дани .
Жълт код за мъгли в Западна и Северна България
Жълт код за мъгли в Западна и Северна България

Продължава мъгливото време в равнините. На 18 януари е обявен жълт код заради мъглите в 9 области на западните и северните райони. Кодът е в сила...