Законът за културното наследство е лобистки, твърдят от ДБГ

31127
Законът за културното наследство е лобистки, твърдят от ДБГ
Снимка: БГНЕС

Законът за културното наследство е лобистки и опасен. За това предупредиха на пресконференция от "Движение България на гражданите" (ДБГ), предаде БТВ.

В закона се правят поправки в полза на съмнителни колекционери и корпоративни интереси. В същото време 22 хиляди артефакти са изнесени за една година от България, посочиха проф. Велислав Минеков (на снимката) и Людмил Веселинов.

Кунева: Бавят нарочно новите правила за евроизборите

България не трябва да пренася погрешните изборни практики и в европейския вот. Тук се нарушават изборните правила, това дава изкривен...

Минеков е призова министъра на културата да спре пътя да грабежа на културни ценности, като добави, че има още само една седмица за предложения по закона. Според него ресорното ведомство е трябвало вече да сезира прокуратурата за "тежките пладнешки грабежи", извършени по времето на ГЕРБ.

Членовете на Изпълнителния съвет на ДБГ са посочили, че над 1 млн. лева са липсите от ремонта на Националната художествена галерия (Царския дворец), ремонтирана, вместо реставрирана. Дограмата била подменена с пластмасова, а дръжките от прозорците с герба на Фердинад се появили на търг в Лондон.

Като особено тежък скандал проф. Минеков определи унищожението на Александровската гробница, „която е в тотален разпад вследствие на далавери с пари”.

Членовете на движението определиха като скандална и т.нар. дупка пред ЦУМ, за която имало установени нарушения и в археологията, и в архитектурата при изнасянето на културните пластове.

Реформаторският блок обсъжда да внесе ново искане до КС за Пеевски

"Движение България на гражданите" започва консултации за промяна на Конституцията. От партията ще предложат създаването на съвет от 20-...

Като особено фрапиращи бяха посочени и ремонтите на Сатиричния театър, на оперите и театрите в Русе, Бургас и Стара Загора, както и на Кръстата казарма във Видин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика