Закриха заседанието за сделките на "Булгаргаз" в парламентарната комисия по енергетика

3802
Закриха заседанието за сделките на "Булгаргаз" в парламентарната комисия по енергетика
Снимка: БГНЕС

Заседанието на Комисията по енергетика в парламента, на което трябва да говорят за интересни сделки на „Булгаргаз”, направени на Държавната газова борса на 4 февруари, 2022 година, в крайна сметка беше закрито за медии.

На заседанието са поканени да говорят министърът на енергетиката Александър Николов, изпълнителните директори на БЕХ, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", "Газов хъб Балкан" ЕАД, председателите на КЕВР и ДАНС. Но то беше засекретено с мотив, че ще бъде казана класифицирана информация.

Павлов след 5-часов разпит: Нашата цена на газа е сред най-ниските - за това ли да се притеснявам?

Не съм обвинен в нищо - просто трябваше да обясня целия пазар и процесите на прокуратурата. Отговорил съм на всички въпроси и нямам ник...

Представителите на ГЕРБ поискаха заседанието да бъде открито. Росица Кирова посочи, че е редно обществото да знае дали и на какво основание новия ръководител на "Булгаргаз" е продал газ на фирмата, за която е работел преди това, но без да споменава имена. Става въпрос за изпълнителния директор на дружеството Людмил Йоцов, който дойде в "Булгаргаз" от "МЕТ Енерджи". Бившият енергиен министър Румен Овчаров каза и пред bTV, а и пред Нова телевизия в рамките на два дни следното: "Изтъргувани са 60 000 мегаватчаса, това е станало без търговия. Министърът твърди, че са продадени 37 400 мегаватчаса. Кой и откъде докара другите количества? През това време не е имало внос. Този газ е взет само от едно място - това място е "Чирен". Има само два варианта тези количества да бъдат изтъргувани. Единият е чрез Програмата за реализация на количества и втория е с Плана за действия при извънредни ситуации. И двете се случват през "Булгаргаз".

Енергийният министър Александър Николов обаче каза, че имало сделки за почти двойно по-малко количество - 37 400 мегаватчаса. След това дойде изказването на Овчаров по Нова телевизия.

Става въпрос за борсови сделки, каква тайна, попита бившият енергиен министър Теменужка Петкова. А друг бивш енергиен министър – Делян Добрев, поиска поне да се каже на кои фирми е продавала "Булгаргаз". След края на заседанието Добрев заяви, че изслушването е било пародия, защото новият шеф на "Булгаргаз" нямал допуск до класифицирана информация и не е бил изслушан на закритото заседание. ДАНС проверява сделките.

Междувременно прокуратурата обяви, че има потенциално две престъпления, касаещи енергетиката ни. Първото касае КЕВР, а второто е заради "Булгаргаз" и евентуално неизгодни газови сделки – ПОДРОБНОСТИ ТУК!

КЕВР почва проверки на газовите сделки за първата седмица на февруари

Всичко, което се е случвало като сделки на "Газов хъб Балкан" ЕАД между 1 и 7 февруари, 2022 година, ще бъде проверено от КЕВР. Това съ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика