Зам.-министрите вече ще трябва да са магистри

513

Следващите областни управители, техните заместници и заместник-министрите ще трябва да са с образователна степен магистър, след като днес парламентът прие на второ четене промени в Закона за администрацията. Магистърска степен ще трябва да имат и председателите на държавни агенции, комисии и ръководителите на държавни институции, създадени със закон или постановление на Министерския съвет.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев оттегли предложението си ръководителите да имат и 3 г. стаж по специалността от дипломата им за висше образование. Законът влиза в сила от януари 2018 г., решиха депутатите и така тези изисквания ще важат за следващото правителство.

Държавен служител ще се става само след издържан тест

Кандидатите за държавни служители ще държат тест за постъпване на работа, реши парламентът, който прие на второ четене текстове от пром...

Държавен служител ще се става само след конкурс и издържан тест, записаха на второ четене народните представители в Закона за държавния служител. Конкурсът ще има централизиран етап, който ще се организира от Института по публична администрация и ще се провежда чрез тестове за определяне нивото на общите компетентности и на основните познания, необходими за заемането на държавна служба. До участие в децентрализирания етап на конкурса ще се допускат само кандидати, които са издържали успешно теста, съобщи "Дневник".

Кандидатите не може да се явят на теста повече от два пъти в рамките на една година. Резултатите от успешно издържаните тестове пък ще са валидни за срок от три години от датата на обявяването им.

Държавен служител, който работи в администрацията и едногодишният му срок за изпитване е изтекъл, може да бъде назначен в друг орган без провеждане на конкурс за длъжността, ако отговаря на условията за нейното заемане, записаха още депутатите. Всички длъжности ще бъдат обявявани в Информационния портал за мобилност на служителите в държавната администрация.

Въвежда се стипендиантска програма за специалности, за които има недостиг на експерти. Стипендията може да се предоставя на студенти в български или в чуждестранни висши училища, завършили трети курс на обучението, като те се задължават да работят в съответната администрация за не по-малко от три години. Ако новите чиновници не издържат входящите тестове, те ще трябва да върнат на държавата стипендиите си. Ако не го направят доброволно, с това ще се заеме НАП.

На първо четене за връзкарството при чиновниците: ГЕРБ и ДПС спориха за стипендии

С 80 гласа „за” и 19 „въздържал се” беше приет на първо четене законопроект за изменение на Закона за държавния...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика