Зеленогорски: Има висока степен на сигурност, че ще има изборен референдум

5949
Зеленогорски: Има висока степен на сигурност, че ще има изборен референдум
Снимка: БГНЕС

В управляващото мнозинство има съгласие за провеждане на референдум за изборните правила, заедно с местните избори и предстои да бъдат уточнени въпросите за допитването.

Това каза пред БНР съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, който е и председател на Комисията по регионална политика в НС.

Бъчварова: Моделът "Сърница" ще действа на местните избори

Моделът „Сърница“, който действаше по време на местния вот в населеното място, ще бъде определящ за начина, по който ще се ...

Имаме съгласие в рамките на управляващото мнозинство и бих казал, че има висока степен на сигурност, че ще има референдум. Ние от РБ и от „България на гражданите“ сме категорично за намаляване на прага за участие и признаване на тези референдуми. За нас мнението на хората е от изключително значение.

"Има 265 общини и 24 района в София, плюс районите в Пловдив и Варна, където районните кметове също ще бъдат избирани директно от хората. В този смисъл ние залагаме на мнението на местните организации по отношение на това в какъв формат ще се явим на тези местни избори и по отношение на издигане на кандидатури за общински съветници и за кметове.

Все пак общата концепция е, че ще се явим единни – като „Реформаторски блок“ на тези местни избори. Разбира се ще обсъждаме по места и идеи за партньорство в дясно – център или в патриотичната ниша", заяви Зеленогорски.

Той изрази готовност да се кандидатира за кмет на Плевен, но изтъкна, че според него има блокът има три други много силни кандидатури за поста, на които трябва да се даде шанс.

Зеленогорски ще е председател на предизборния щаб на Реформаторския блок

Заместник-председателят на "Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски ще застане начело на предизборния щаб на Реформаторски...

Зеленогорски коментира вариантите за явяване на местния вот.

"Има два варианта. Единият е да направим централна регистрация на РБ в ЦИК , а другият – всяка партия да се регистра самостоятелно в ЦИК и да правим местни регистрации на РБ, което би позволило да обсъждаме и други идеи за създаване на местни коалиции", заяви той.

Политикът определи като успешни за РБ изборите в Сърница, тъй като формацията е взела над 20% от местата в общинския съвет. Поуката от вота е била, че е „по-нормално“ възможностите за сътрудничество с други десноцентристки партии да бъдат обсъждани още на първи тур.

За разлика от ГЕРБ, които обявиха, че няма да подкрепят независими кандидатури за кмет, защото държат партиите да поемат отговорност, РБ ще обсъжда всяка конкретна кандидатура, заяви Зеленогорски.

От рано - във Видинско тече масова регистрация на гласоподаватели

Във Видинско вече има "странно" преселение на хора преди местните избори. Става въпрос за община Грамада. От репортаж на Нова телевизи...

"Не е тайна, че има около 30 кмета, които в известна степен „се родеят“ с РБ и които покриват нашите изисквания за кандидат, който евентуално би бил подкрепен. Но тези решения за евентуална подкрепа се вземат на местно ниво. Ние в предизборния щаб и в ръководството на РБ ги обсъждаме на финала", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика