Байдън опакова Макрон, Си Дзинпин прави културна революция

6082
Байдън опакова Макрон, Си Дзинпин прави културна революция
Снимка: iStock

Както ПРАС-ПРЕС писа преди няколко години, по света вървят процеси на поляризация, в които Европа все по-настойчиво ще бъде притискана да избере един от двата полюса - САЩ или Китай. Двете свръхсили САЩ и Китай последните години си общуват все по-грубиянски, различията се засилват, интересите се сблъскват и отделни мислители описват съвременната епоха като нова Студена война с изместен източен център..

Китай има амбицията да стане планетарен хегемон, да отнеме водещата роля на САЩ и дори да стане световна футболна сила.

С футбола китайците още имат да наваксват изоставането, но примерно в контрола и търговията с данни са бая напред с материала. (А който владее данните, е по-напред и в шпионските работи.) И в много други сфери са напреднали и това води до все повече и повече настъпванки с американците и техните съюзници, като например Австралия.

И докато Европа се чуди къде се намира в това противопоставяне, САЩ, Австралия и Великобритания тия дни си направиха нов тристранен отбранителен съюз, който нарекоха AUKUS (Australia, United Kingdom, United States), а китайското Външно министерство го определи като “антикитайска шайка”.

Първото голямо последствие от този нов съюз е, че Австралия отмени сключен с Франция договор за строеж на подводници на колосалната стойност 58 млрд еврака. И въпросът не е само в парите, но и в амбициите на Франция да е стабилизиращ фактор в Индийско-Тихоокеанския регион.

Макрон ревна като ранена в сърцето пантера, но Байдън му каза да не се сърди и да си гледа изборите, Борис Джонсън се закле във вечна и неразделна любов към Франция, а австралийският вицепремиер изтъкна колко жертви са дали с Франция солидарно във Втората световна война.

С други думи - новият Троен съюз срещу Китай даде първа жертва - във Франция. Байдън и Джонсън с помощта на Австралия опаковаха Макрон като Триумфална арка посред Париж.

Новата Студената война върви и с остро патриотично-идеологическо напрежение в самия Китай.

Ръководителят Си Дзинпин (партиен, държавен и военен лидер на Китай) започна мащабна кампания срещу китайските милиардери и звезди от шоубизнеса. Примерно прочутият основател на интернет гиганта Alibaba бе глобен с почти три млрд долара, а бизнесът му - контролиран и подчинен на централната власт.

Целта на мероприятията в общ план е - богатите в Китай да са по-солидарни с бедните, да се намали западното културно влияние и Си Дзинпин да вземе още един 5-годишен мандат след 10-е години на върха на китайската държава, които изтичат догодина.

 

Автор: Франсис Фукушима-Хашимото, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...