Легенда за Кольо фичето и Нотр Дам дьо Вежди

9774
Легенда за Кольо фичето и Нотр Дам дьо Вежди
Снимка: Actualno.com

След като катедралата в Нотр Дам дьо Пари поизгоря, като част от международната солидарност премиерът Борисов обеща да “прати в Париж” наши реставратори, които да помогнат да се преодолеят щетите от архитектурно-историческата трагедия.

Борисов по навик забрави деликатната подробност, че не може “да праща” живи хора със свободни професии като чували с хуманитарна помощ, но това не е нещо, върху което ще разсъждаваме сега. За него вероятно не е никакъв проблем точно “да прати” някои от близките до закона и властта строители на съвременна България. Строителите на “Граф Игнатиев” и баня “Седмочисленици”; на “Хемус” и “Струма”; на пътя край Своге и на пътя към храма (към опелото, с извинение); на къщите за гости и на незаконните постройки върху недекларирани тераси… Толкова много строители с толкова много ангажименти, но ако трябва да се помогне на френския народ и на Борисовата спонтанност, вярваме, че всеки отечествен дюлгер ще поеме отговорност. И както в легендата за Кольо Фичето и Нотр Дам - ще отскочи (строителят), ще свърши набързо работата и ще се върне в Родината да продължи да си изпипва ”Графа” или небостъргача “Златен век” или каквото там още има да се гради в Страната на къщите за гости, които всъщност са вили

Той така и Кольо Фичето - ужким отишъл до нотрдамдьопарито, погледнал, подръпнал мустака, почесал се с мистрията по отвеса, оправил нещата с катедралата и чешмичката за нула време и - бегом обратно в България да си довърши Беленския мост, който бил зарязал дополовина, когато го експедирали към Столицата на разврата Париж. И той бил така “пратен” от управителя на Дунавския вилает Мидхат паша, между другото доста прогресивен администратор и голям реформатор в Османска империя. Освен всичко друго, Мидхат паша е инициатор за създаването на първия османски официоз на турски и български - вестник “Дунав”, в него са сътрудничили и видни възрожденци. Мидхат Паша действително е можел да възлага колкото си иска задачки-закачки на Кольо Фичето, както и Бойко паша може да праща строители и реставратори във Франция или другаде, стига разбира се някой да се нуждае от услугите им.

А милата легенда за Кольо Фичето в Париж я разказаха като исторически факт не само централни и периферни медии, но и самият Соломон Паси - виден атлантик, математик, участник в най-новата история на България, интелектуалец, стратег и мислител, бивш външен министър, наследник на мъдреци и адаш на най-големия мъдрец - библейския Соломон. Ама си го изтропа това за Кольо Фичето в Туитър, както и най-мъдрият понякога се изтропва. На всякого мудреца довольно простоты, както са казали Шекспир и Оскар Уайлд.

В тия разгледани случаи - на Бойко паша, който праща реставратори като Мидхат паша, и на мъдрия Соломон, който разказва небивалици като исторически факти, наблюдаваме една пълзяща реставрация на официалните бабини деветини.

Това е един от културните приноси на Бойко Борисов към нашата епоха. Той е човек, който измерва религиозното чувство по това колко пари от партийната субсидия е дал на църкви и манастири, в театъра оценява актьорите по това колко лицеви опори правят, карикатурите мери по това с каква обиколка го рисуват (ако не е нарисуван като Супермен), в библиотеката е стигнал до Бай Винету, а в териториите, където се чувства несигурен, за културен гуру си е избрал Вежди Рашидов, който също понякога разказва объркани спомени от художествени произведения, които цитира като исторически сведения.

Като цяло преценката му за хората на културата се базира на това кой как реагира на пържолките и знае ли да да целува ръка правилно. Тоест - както въобще работи с хората във всяка сфера.

И въобще - много се заплесваме по дреболии - хората имат пари да усвояват, катедрали да реставрират, тераси да декларират и пълзяща диктатура да пресичат в пълзеж.

 

Автор: Г-н Балев, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...