Излязоха първите нарушения по случая с починалото пред болницата в Разград дете

101906
Излязоха първите нарушения по случая с починалото пред болницата в Разград дете
Снимка: БГНЕС

Консултация по телефона с дежурния хирург и липса на транспорт за пациента, след като такъв е бил на разположение - това са засега откритите нарушения по случая с починалото осемгодишно момче пред Спешното отделение в Разград. Информацията съобщи заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков пред БНР.

Недопустимо е да се прави консултация по телефона, изрично подчерта Шарков. "Никой не трябва да си помисля вече да прави консултация без да извърши консултативен преглед на лицето, което се нуждае от спешна помощ и то не само за случаи с деца. Не можем да приемем за нормално да се извършва консултация по телефона. Няма такова понятие "консултация по телефона", обясни зам.-министърът.

Москов сменя ръководството на разградската болница

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов е поискал оставката на изпълнителния директор на болницата "Св. Иван Рилски" в Разгра...

Проверката на здравно министерство е установила , че болницата е разполагала с два спешни екипа и две линейки, а родителите са били оставени да търсят помощ в друга болница със собствен транспорт.

Болницата в Разград притежава всички необходими договори за извършаване на медицинска дейност в конкретния случай и затова Етичната комисия към Българския лекарски съюз ще реши трябва ли да има отнемане на лекарски права, каза още д-р Шарков. Той не каза каква е точната причина за смъртта на детето - там все още се чакат резултатите от аутопсията.

Вчера, 5 януари, беше изяснено, че в случай на нужда от операция на дете манипулацията може да бъде извършена само от детски хирург по закон. А в България от 270 болници в не повече от 10% има такива специалисти.

 

Куп шокиращи факти изплуваха покрай случая с починалото дете в Разград

130 километра – на такова разстояние е трябвало да отиде починалото в края на миналата година осемгодишно момче пред „Спешн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com