Ръст при катастрофите със загинали и ранени в област Разград

1464
Ръст при катастрофите със загинали и ранени в област Разград
Снимка: iStock

Ръст в броя на тежките пътнотранспортни произшествия (ПТП), загиналите и ранените по пътищата в област Разград през първото шестмесечие на годината отчитат от сектор „Пътна полиция“, съобщават от Областната дирекция на МВР.

От началото на годината на територията на областта са станали 193 катастрофи, от които 65 тежки. Загиналите са шестима, а ранените – 91. Статистиката показва, че живота си са загубили четирима водачи на автомобили, един пътник и един пешеходец. През същия период на 2022 г. регистрираните пътни инциденти в региона са 188. Тежките катастрофи са 49, жертвите - двама, а пострадалите - 67, посочват от полицията. 

Блъснаха 3-годишно дете на паркинг в Разград

Дете на 3-годишно дете бе блъснато на паркинг в Разград. Това съобщиха от полицията в града. Инцидентът е станал около 21:40 часа на 4...

Нарастват и ПТП с участието на деца. За първите пет месеца на годината са станали общо 14 такива произшествия. Десет от тях са тежки - с девет леко и девет тежко пострадали деца, а едно е загинало. В шест от всички инциденти с участието на деца, те самите са били водачи на превозно средство. В четири от случаите са управлявали леки автомобили, а в другите са карали мотопед и мотоциклет. При пет от тези пътни произшествия децата са били неправоспособни водачи. В един от случаите дететo е шофирало след употреба на алкохол - 1.27 промила, а в друг непълнолетният и неправоспособен водач е превозвал други три деца, които също са пострадали при причинената от него катастрофа. 

Значителен ръст има и при пътните инциденти с участието на пешеходци, които са най-уязвимата група участници в движението, показват още данните на „Пътна полиция“. От началото на годината са регистрирани 14 такива инцидента с един загинал и 14 ранени. За същия период на 2022 г. произшествията са били пет - с петима ранени.

Най често извършваните нарушения от водачи на моторни превозни средства, причинили тежки катастрофи със загинали и ранени, са „движение с превишена и несъобразена с пътните и други условия скорост“ – 23 инцидента с четирима загинали и с 39 ранени, и „отнемане предимство“ – 15 произшествия със 17 пострадали, отчитат още от полицията.

От Областната дирекция на МВР в Разград призовават всички участници в движението да бъдат толерантни, внимателни и бдителни на пътя, да спазват стриктно установените правила за движение. „Апелираме родителите да осъществяват по-голям контрол над децата си. Да не допускат и предоставят управлението на моторни превозни средства без същите да притежават необходимото свидетелство за управление от съответната категория. От изключителна важност е да се ограничи и ползването на електрически превозни средства на лица под четиринадесет години“, посочи за БТА говорителят на Областната дирекция на МВР Илияна Георгиева. 

Скрининг за безплатно мерене на кръвно в центъра на Разград

Скрининг за безплатно измерване на кръвно налягане се провежда в центъра на Разград. Инициативата е част от кампанията „Май месец...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РАЗГРАД:

Извънредна проверка в Разград по сигнал за миризми

Бедстващи хора: Евакуираха 9 души, сред които и деца в Разград

Балотажът в Разград: Добрин Добрев печели местния вот

Решено: ГЕРБ против ПП-ДБ в Разград - подкрепя кандидата за кмет на БСП (СНИМКИ)

Балотаж в Разград между кандидата на ПП-ДБ и независим. Коалицията удари и ДПС в общинския съвет (СНИМКИ)

С финансови средства по ПРСР (2014-2020 г.) е закупено ново оборудване за 3D печатно студио в Исперих

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Разград

Отменена е забраната за къпане в язовир „Пчелина“, водата е с отлично качество

ДПС е първа сила в Разград

Тежка катастрофа затвори пътя Разград - Кубрат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com