Затлъстяването е на първо място сред заболяванията при децата в Разградско

4916
Затлъстяването е на първо място сред заболяванията при децата в Разградско
Снимка: Thinkstock/Guliver

За поредна година затлъстяването е на първо място сред регистрираните заболявания и аномалии при децата и учениците от Разградска област. Това показва оценката на здравословното състояние на децата в областта за учебната 2014/2015 г., в доклада на Регионалната здравна инспекция.

Оценката е направена на базата на 147 анализа, изпратени от медицинските специалисти в детските градини и училищата, съобщават от здравното ведомство.

Откриха неочаквана причина за затлъстяването

Шумът от автомобилния трафик има връзка с наддаването на тегло. Според заключенията на изследване, публикувано в онлайн изданието на ...

Данните показват, че 1.5 процента от общо 3 860 деца, посещаващи детски заведения и 1.8 на сто от изследваните 12 604 ученика страдат от затлъстяване, съобщава Topnovini.bg.

Хроничните заболявания на сливиците и възпаление на третата сливица заемат второ място при децата и четвърто при учениците. За хроничните тонзилити решаващи са повтарящите се остри бактериални инфекции, най-често ангини, не са за пренебрегване и развиващите се пневмонии, отчитат здравните експерти.

Според тях е необходимо да се вземат и профилактични мерки в училищата за предотвратяване развитието на смущения в зрението. Анализът сочи, че от това заболяване страдат 0.3 на сто от учениците в региона.

По отношение на ръста над нормата с най-голям процент са учениците на възраст от 7 до 14 години (3.0 %), следвани от учениците до 18 години (2.9 %) и най-малки са отклоненията при децата (1.7 %).

С тегло извън нормата при всички възрастови групи процентно преобладават тези с наднормено тегло, пред същите с тегло под нормата – при ученици 7-14 години процентът на тези с наднормено тегло е 7.8 %, при учениците от 14-18 години – 5.4 %, а при децата 3.8 %.

Неочаквани научни изводи в полза на затлъстяването и тютюнопушенето

По време на конгрес на Американската академия по неврология (American Academy of Neurology) във Вашингтон бяха оповестени неочаквани ре...

В сравнение с предходните три години наднорменото телесно тегло като процент се увеличава при учениците, а при децата през последната година има тенденция към снижаване – от 4.8 на 3.8 процента, посочват от здравната инспекция.

Препоръките на експертите от Регионалната здравна инспекция са медицинските специалисти от здравните кабинети на детските заведения и училищата да информират родителите за необходимостта от провеждане на профилактичен преглед, както и какво включва прегледа за децата от различните възрастови групи.

Според тях трябва да продължат обучителните дейности сред децата и учениците, свързани с профилактика на болестите и промоция на здравето, както и да се повиши контролът по изпълнение на задълженията на общопрактикуващите лекари за провеждането на профилактичните прегледи и диспансеризацията на децата и учениците.

 

 

Разделение и в затлъстяването - на шест типа

Учени установиха, че могат да разделят затлъстелите хора в света на шест типа, пише БГНЕС, позовавайки се на "Индипендънт". Проучванет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com