Добавете това в заливката и изяжте най-вкусната мусака

12206
Добавете това в заливката и изяжте най-вкусната мусака
Снимка: ivabalk / Pixabay

Лято е. Дългите дни и лятната отпуска предполагат повече време не само за хоби и забавления, но и за развихряне в кухнята и приготвяне на вкусна домашна храна за семейството. Ако не искате да стигате твърде далеч и да изпробвате нови и непознати храни и рецепти, ако се чувствате неуверени в кухнята и се притеснявате дали нещо с непознато име и съставки, които се откриват трудно, ще се хареса на семейството, защо не пробвате някое популярно ястие, което всички обичат, приготвено по нов начин? Например мусака – едно от традиционните ястия у нас, масово харесвано и консумирано. Твърде банално? Не и ако добавите тази съставка в заливката, благодарение на която ще поднесете най-вкусната мусака, която ще накара всички да си оближат пръстите.

Мусаката вчера, днес и утре

ЛЮТНА мусака с тиквички

Сгответе нещо вкусно и подходящо за лятото - мусака с тиквички е точно такова ястие, което ще ви се услади дори и в жегите. Става много...

Мусаката е традиционно ястие не само за Балканите, но и за Близкия изток. Името на ястието е арабски произход musaqqaʿa, макар да е по-скоро гръцки произхода на ястието, като рецептата, която традиционно се приготвя в Гърция днес, е на готвача Николаос Целемендес  и е изпробвана за първи път през 1920 година.

В България името на ястието е повлияно от гръцкия и турския език, което вероятно е очаквано, като се имат предвид Византийското и Турското владичество по нашите земи.

Съществуват различни рецепти за вкусното ястие. Мусаката се е променяла през вековете и приготвянето ѝ се различава както в различните страни, така и в различните региони на една и съща държава. Традиционно у нас се прави с картофи, кайма и заливка, но в някои части на страната я приготвят с тиквички, другаде я правят на пластове по пример от Гърция, където най-долният пласт е от патладжани, които са предварително запържени в традиционния за страната зехтин, а  Северна Македония пържени картофки съставляват най-долния пласт. У нас обикновено зеленчуците се объркват с кайма или месо и ясно дефинирани пластове липсват, макар най-отгоре на има пласт заливка, придаваща още по-апетитен вкус на ястието. По стара рецепта заливката е от яйца, кисело мляко и брашно, но ако добавите тайната съставка в тази заливка, ще приготвите най-вкусната мусака.  

Най-вкусната мусака – тайната съставка

Професионалните готвачи правят заливката за мусака по този начин - опитайте и вие !

Определено може да се каже, че мусаката е любимото ястие на българина. А заливката е нейният най-важен компонент. Доста домакини обаче ...

Тайната съставка, с която ще приготвите най-вкусната мусака, е свързана със соса. Запазете брашното и яйцата като съставки за заливката, но заменете киселото мляко с прясно и добавете масло. Да, ще приготвяме сос бешамел за заливка и в това именно се крие различният и неповторим вкус на най-вкусната мусака.

Ако не обичате сос бешамел, но търсите различен вкус на традиционното ястие, добавете кашкавал към традиционните съставки за заливката. Той не се обърква заедно със заливката обаче, а се настъргва на ренде и с него се покрива почти запечената заливка, докато се разтопи. Ароматът на кашкавала и сладостта, с която се разтича върху мусаката, със сигурност ще очароват сетивата ви и ще ви накарат да си оближете пръстите. Нещо толкова тривиално като кашкавала, добавено към традиционното ястие, прави вкусът напълно различен. Още по-хубавото е, че тайната съставка на най-вкусната мусака не е сложна и рядка подправка или продукт, който трудно се намира в търговската мрежа, а кашкавалът, познат на всички. Запечен върху готовата заливка обаче, той придава на ястието вкус и аромат, които положително ще изненадат всички.

Експериментирайте смело с муската, тя търпи промени и замяна на съставки, без това да ѝ влияе отрицателно и без да отнема от вкуса ѝ. Напротив – всяка промяна може да ви изненада приятно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Тази уникална закуска е готова само за 5 минути

Виц на деня: В една университетска аудитория

Съставката, благодарение на която заливката за мусака е 2 пъти по-пухкава

Как се прави пухкав ориз? Готвач издаде най-голямата си тайна!

Най-вкусният сметанов сос, готов за 10 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com