Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле?

174074
Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле?
Снимка: iStock/Guliver

Една от най-популярните и любими туршии за зимата е киселото зеле. Приготвянето му не изисква много усилия, но ще отнеме известно време.

Колко сол да добавите на киселото зеле?

Да започнем с това, че всичко зависи от техниката, според която приготвяте зелето. Общо взето, при кисело зеле, сложено на цели зелки в бидони, на 10 л вода се слагат 400 г едра морска сол (след като задължително я размиете и стопите).

А колко сол ви трябва за 3-литров буркан наситнено, скълцано кисело зеле: 3 равни супени лъжици сол. И пак: имайте предвид, че необходимата ви сол не е готварска йодирана, а едра морска.

Колко настъргани моркови за нужни на 1 кг наситнено зеле? За килограм скълцано зеле са ви необходими 300 г моркови, настъргани на едро ренде.

Без грешка - ето изпитана във времето рецепта за кисело зеле

И така, да обобщим: смята се, че при киселото зеле оптималното количество сол на 10 литра вода е 400 грама. Да не забравяме: говорим за едра морска сол - трябва да я разтворите във вода и след това да я добавите към зелето. Това се отнася за случая, когато се слагат цели зелки в големи съдове от рода на бидон.

Обаче, решите ли да сложите наситнено зеле с настъргани моркови, те би трябвало да бъдат 3% от теглото на зелето, т. е. 300 г моркови на 10 кг зеле. А в такъв случай за 10 кг зеле са необходими 200 г сол, или 8 равни супени лъжици.

Нека дадем пример с една проста рецепта.

Кисело наситнено зеле с моркови

Съставки: зеле - 1 глава 2,5 кг, моркови - 3-4 бр., морска сол - 50 г, захар - 2 с. л., вода – 0.5 литра (приблизително).

Ако ли пък искате да накиснете, например, четвъртинки зеле или просто големи парчета, тогава е по-добре да приготвите саламура. Трябва да разберете колко сол на кофа вода ще ви трябва. Обикновено за едри парчета или цели зелки това са вече споменатите 400 г морска сол на 10 литра вода.

По принцип, киселото зеле е чудесен начин да получите уникален вкус и хранителни ползи.

Как да си направим кисело зеле за 3 дни БЕЗ претакане и бъркане

Лесно кисело зеле

Съставки: 1 средна зелка, 2 с. л. (50 г) морска сол.

1. Подготвяте зелето, като премахвате външните слоеве и твърдата среда. Отрязвате дебелия край, а останалото нарязвате на тънки ленти или кубчета, според предпочитанията.

2. Слагате нарязаното зеле в голяма купа и го поръсвате с морска сол. Разбърквате, докато солта се разпредели равномерно.

3. Оставяте зелето за 10-15 минути, докато започне да отделя сок. Продължавате да изцеждате сока, докато стане влажно и гъвкаво.

4. Поставяте зелето в буркан за туршия, наливате водата и го притискате плътно, за да отстраните въздушните мехурчета. Почуквате няколко пъти буркана в масата, за да разпределите сока равномерно (почукването става деликатно, няма нужда да чупите буркана!).

5. Слагате тежест върху зелето, за да не плува на повърхността.

6. Покривате буркана с капак или марля и оставяте на топло място за няколко дни, за да започне процесът на ферментация. Важно е да следите нивото на течността и да добавяте обикновена подсолена вода, така че зелето винаги да е покрито със саламура.

7. След приключване на процеса на ферментация затваряте буркана с капак и съхранявате в хладилник. Зелето ще бъде готово за консумация подир седмица, но вкусът и текстурата му ще се подобряват с времето.

Не забравяйте, че солта е важен фактор по време на ферментацията. Следвайте рецептата и добавяйте по 2 супени лъжици морска сол в саламура на глава зеле . По този начин ще имате домашно кисело зеле, което е перфектно балансирано като вкус и консистенция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Тази уникална закуска е готова само за 5 минути

Виц на деня: В една университетска аудитория

Съставката, благодарение на която заливката за мусака е 2 пъти по-пухкава

Как се прави пухкав ориз? Готвач издаде най-голямата си тайна!

Най-вкусният сметанов сос, готов за 10 минути

Паста конкильони със спанак и сирене: ТОП комбинация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com