Колко време най-малко трябва да се вари лещата?

9038
Колко време най-малко трябва да се вари лещата?
Снимка: iStock

Преди да готвите леща, е важно да сортирате зърната, да изчистите развалените и различните примеси. След това я измивате под течаща студена вода, като се използва сито с фини отвори. За разлика от боба, не всяка леща е необходимо да се накисва. В зависимост от вида се коригира и времето за варене.

В магазините най-често се продават 3 вида леща: червена, зелена и кафява.

Как се вари червена леща?

Изсипвате лещата в тенджера. Наливате вряща вода в съотношение 1 част леща на 2 части вода. Слагате на бавен огън и варите (червената леща се готви 10-15 минути, зелената и кафявата - 30-40). Ако я готвите за гарнитура, може да я варите, докато стане на пюре. По време на варенето лещата ще набъбне и увеличи обема си двойно. В края можете да добавите сол и подправки.

Ако обичате по-рядка гарнитура, доливате още вода и варите повече време; може да използвате блендер, за да приготвите еднородно пюре. В случай, че обичате пълнозърнести храни, няма нужда от блендер и използвайте пропорциите, посочени на опаковката. Можете да добавите масло на вкус – разтопено краве, зехтин или обикновено олио. По желание можете да поръсите лещата с билки или да я сервирате със сос.

По принцип, червената леща (известна още като портокалова) се готви по-бързо от зелената и кафявата, защото е по-дребна. Обикновено се използва за пюрета, сосове и супи, тъй като зърната се сваряват лесно.

Леща яхния със запръжка от домати: Лесни стъпки

Пюре от червена леща

Съставки: леща – 400 г, вода – 1 л, лук – 1 глава, домат – 1 бр., моркови – 1 бр. среден, доматено пюре – 1 с. л., чесън – 2 скилидки, чер пипер, зехтин – 2 с. л., сол.

Сортирате лещата и изплаквате. Варите я до омекване 15 минути. Отцеждате водата и смилате лещата на пюре.

Нарязвате лука на кубчета и го изсипвате в тиган със загрят зехтин. Добавяте към лука наситнен чесън. След 3 минути прибавяте в тигана нарязани моркови и домати (по желание), а след още 5 минути и доматеното пюре. Овкусявате зеленчуците със сол и чер пипер и ги задушавате 10 минути. Разпределяте пюрето на порции и го заливате със зеленчуковия сос.

Как се вари зелена леща?

Този сорт леща е просто неузряла, затова е зеленикаво-кафява на цвят. Обикновено домакините използват такава леща за приготвяне на закуски и салати, тъй като след варенето зърната остават цели.

Зелената леща може да се накисне във вода за 1-2 часа, за да се свари по-бързо. След накисването изплаквате зърната под течаща вода, поставяте ги в тенджера, заливате ги с вряла вода в съотношение 1 : 2 (1 част леща и 2 части вода). Варите лещата 40 минути. Посолявате я 5 минути преди края на варенето. След това отцеждате водата с помощта на сито и използвате лещата за по-нататъшно приготвяне на салати.

Леща яхния с чубрица и чесън: Класическа рецепта

Как се вари кафява леща?

Варена кафява леща за гарнитура

Съставки: кафява леща - 2 чаши, вода - 4 чаши, сол, подправки на вкус. Този вид леща се готви поне 40 до 60 минути. Важно е да я накиснете в студена вода за 1 час. През това време примесите ще изплуват на повърхността и лесно ще ги отстраните с лъжица.

След накисването изцеждате водата, изплаквате зърната и изсипвате лещата в тенджера. Наливате вряща вода в съотношение 1 част леща и 2 части вода.

Варите кафявата леща 45 минути. По време на процеса на готвене трябва да следите количеството вода – ако е нужно, добавяте, за да не започне да загаря дъното. Накрая лещата трябва да е мека, а водата да изври напълно. Посолявате, добавяте зехтин и сервирате като гарнитура към основното ястие.

Приятен апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Знаете ли как се правят яйцата по арабски?

Как се овкусява агнешкото месо за Великден?

Как се приготвя традиционната великденска питка?

Мек и пухкав козунак - 2 тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Не сте яли по-вкусно постно брауни

Вкусен тутманик от тефтера на баба

Дали това е най-вкусната агнешка супа? Пробвайте и кажете!

Тази марината за агнешко ще го направи изключително крехко!

Селска баница за мързеливи домакини

Тази постна мусака е хит в мрежата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com