Мек и пухкав козунак - 2 тайни, които трябва да знае всяка домакиня

12693
Мек и пухкав козунак - 2 тайни, които трябва да знае всяка домакиня
Снимка: iStock

На 5 май християните от източно православната църква празнуват Великден 2024 г. Всички знаят, че Великден не минава без вкусен и пухкав козунак - той е един от символите на великденската трапеза. Но за съжаление този вкусен десерт невинаги се получава толкова мек и пухкав, както бихме желали. Често тестото се утаява и става сухо. Благодарение на две тайни може да приготвите влажен и пухкав козунак.

Традиционният козунак всъщност се приготвя лесно, но не всеки успява да го приготви правилно. Понякога, дори следвайки класическата рецепта, можете да получите сухи печива, които не са бухнали достатъчно. Това може да се предотврати, като се следват две прости правила.

Качественият козунак се познава още в магазина по това

2 тайни на пухкавия козунак

Първото правило се отнася до температурата на съставките , които се добавят към тестото. За да втаса добре тестото, маята и млечните продукти трябва да се извадят от хладилника най-малко два часа преди началото на приготвянето на десерта. Важно е да активирате маята, независимо дали използвате суха или прясна мая. Препоръчително е да смесите тази съставка с малко количество захар и топло мляко, но избягвайте да добавяте горещо мляко, което може да убие маята и да попречи на тестото да бухне.

Второто правило се отнася до последователността на добавяне на съставките. Започнете с разбиване на яйцата и захарта, докато станат светли и пухкави, което обикновено отнема поне 5 минути. След това добавете сухите съставки, пресятото брашно може леко да се пресее преди да се добави към тестото, за да избегнете бучки. Постепенно добавете брашно към яйчената смес, за да осигурите пухкавост и да запазите влагата в козунака след изпичане.

При месене на тестото спазвайте температурните условия; помещението трябва да е топло и без течение. Замесването на тестото е доста дълъг и трудоемък процес, тъй като голямо количество брашно трябва да бъде равномерно разпределено по целия обем на тестото. Повечето от компонентите за приготвяне на козунак се добавят на два етапа. В този случай тестото трябва да е доста меко, еластично и да не залепва за ръцете ви. Тестобъркачката може да бъде незаменим помощник на този етап.

Тестото трябва да втаса два пъти -след месене и след оформяне на козунака преди печене. Не можете да поставите тестото върху радиатор или водна баня, то трябва да се нагрее равномерно от всички страни. Идеален вариант за тази цел е използването на уред за втасване, който поддържа необходимата температура и влажност, а също така контролира продължителността на процеса на втасване преди печене. Може да използвате хлебопекарна на режим втасване.

Къде и как е правилно да се съхранява козунак, за да остане пухкав и мек по-дълго

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Тази уникална закуска е готова само за 5 минути

Виц на деня: В една университетска аудитория

Съставката, благодарение на която заливката за мусака е 2 пъти по-пухкава

Как се прави пухкав ориз? Готвач издаде най-голямата си тайна!

Най-вкусният сметанов сос, готов за 10 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com