По какво се познава истинският тюрлюгювеч?

4635
По какво се познава истинският тюрлюгювеч?
Снимка: iStock

Тюрлюгювечът е традиционно за Сливен и сливенския край ястие, което се приготвя в глинен съд и наподобява гювечетата, които домакините сервират в Родопите. Съдържа зеленчуци и месо, като са популярни и постни рецепти. Името на ястието е заето от турски език, от турската дума türlügüveç. В буквален превод означава именно ястие, приготвено от различни зеленчуци, а преносно и в разговорния език наричаме тюрлюгювеч пъстрата и неуместна смесица, употреба, която е меко казано странна, тъй като ястието тюрлюгювеч не е неуместна смесица от зеленчуци, а вкусна, апетитна и ароматна такава.

Както подсказва името, заето от турски език, тюрлюгювечът е сред популярните турски ястия, навлезли у нас от турската кухня, заедно с миш-маша и кьопоолуто. Първоначално у нас се превръща в традиционно за сливенския регион ястие, преди да стане част от местната трапеза из цялата страна.

В Сливенския край по стара традиция в тюрлюгювеча може да откриете всякакви съставки, които са били налични в хладилника и долапите. Или  както се шегуват местните – слагаш, каквото имаш. И макар това да не е съвсем шега и в рецептата да може да добавяте любими зеленчуци, както и да премахвате такива, които липсват в дома ви или просто не обичате, има съставки, без които не може нито един истински тюрлюгювеч.

Истински тюрлюгювеч – как да го познаете?

1.       Съставки, които ще откриете в чинията си

На първо място може да различите истинския тюрлюгювеч по съставките. В него задължително присъстват картофи, патладжан, тиквички, бамя, домати, чушки и лук. Месото далеч не е задължително за оригиналната рецепта за истински тюрлюгювеч, която е турска. Именно това са съставките, с които в родината на тюрлюгювеча се приготвя ястието. Сливенчани, първи превърнали ястието в част от менюто си, обичат да добавят любимите си зеленчуци и макар там тюрлюгювечът да е традиционно ястие, рецептата му е по-смела, богата и различна – включва зелен фасул, грах, гъби и месо, което трябва да е в съотношение 1:3 спрямо зеленчуците и да бъде запържено, преди да се добави към тях.

2.       Начин на приготвяне

Истинският тюрлюгювеч може да познаете по начина на приготвяне. Не визираме как точно да нарежете зеленчуците, а в какво ще сготвите ястието. По стара традиция тюрлгювеч се готви на бавен огън в глинен съд. Всички останали ястия с разнообразни зеленчуци, не са тюрлюгювеч, а просто зеленчукови вкусотии за повече цвят, вкус и витамини и здраве на масата ви.

3.       Начин на сервиране

В родината на тюрлюгювеча ястието се сервира горещо, като се поръсва с магданоз. Така именно се счита, че е най-вкусно.

Макар да има стара традиционна турска рецепта за истински тюрлюгювеч, не се притеснявайте да експериментирате и да добавяте в гювечето любимите си зеленчуци и месо, за да се насладите максимално на вкуса в чинията и на трапезата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Тази уникална закуска е готова само за 5 минути

Виц на деня: В една университетска аудитория

Съставката, благодарение на която заливката за мусака е 2 пъти по-пухкава

Как се прави пухкав ориз? Готвач издаде най-голямата си тайна!

Най-вкусният сметанов сос, готов за 10 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com