Пържени мандарини? Опитайте ги в този невероятен кейк на тиган

7283
Пържени мандарини? Опитайте ги в този невероятен кейк на тиган
Снимка: iStock

Сладкият цитрусов плод има редица доказани ползи за здравето. Изключително богати на витамин С, съдържащи щедри количества витамини Д и К, мандарините подпомагат функционирането на имунната система, поддържат еластичността на съдовете, пазят опорно-двигателния апарат, имат профилактично действие и против рахит.

Мандарините са полезни и за подпомагане на лечението на вирусни инфекции, против обезводняване при висока температура, при бронхит и стомашно-чревни разстройства, намаляват нивото на кръвната захар и ускоряват обмяната на веществата.

Колко мандарини на ден е полезно да ядем

Мандарините са онзи цитрус, от който можем да извлечем много полезни вещества. Важно е обаче да се придържаме към разумна консумация, з...

Ако не обичате традиционната плодова салата с мандарини, опитайте тази уникална рецепта, която ще донесе сладост в живота ви и е изключително полезна. Рецептата е с естествен и напълно безвреден подсладител, което я прави подходяща и за хора, страдащи от диабет, и дори, ако не се прекалява с количеството – и за хора, спазващи режим за отслабване. Ако консумацията на захар не ви притеснява, използвайте кафява вместо подсладителя, по-ароматно и вкусно ще е.

Необходими продукти за кейка на тиган

Трябват ви 3 големи хубави мандарини, 2 супени лъжици масло – краве, но може да го замените с кокосово, ако харесвате вкуса му повече, подсладител на вкус – стевия, 1 яйце, 60 мл олио, 170 г брашно, 100 мл прясно мляко, щипка бакпулвер. Необходим ви е и възможно най-големият тиган, тъй като кейкът се приготвя не във фурната, а чрез пържене в тиган. Възможно е да е тефлонов, ако спазвате диета и желаете да намалите употребата на масло и съответно калориите.

Как се приготвя пърженият кейк с мандарини?

Кой не бива да яде мандарини

Мандарините доказано са едни от най-полезните плодове, които можем да си похапваме през студените месеци от годината. Те изобилстват от...

В тигана се поставя маслото и се запържва леко. Прибавя се подсладителят, а ако не сте диабетик – 2 лъжички кафява захар, и се бърка, за да се разтопи. Получавате ароматен карамел. Мандарините се обелват и се разрязват на две в средата. Нареждат се в тигана с дупетата нагоре в карамела. С останалите продукти забърквате кейк, като първо се смесват млякото и подсладителя, после яйцето и олиото, а накрая се добавя брашното с поставен в него бакпулвер. Тестото се излива върху изпържените мандарини, окъпани в карамел, и се оставя, докато кейкът ви стане готов. След като изстине, се обръща в друг съд, така че мандарините да останат отгоре – те са лицето на кейка. Може да украсите със сметана, други меки нарязани плодове по избор като банани, шоколадови пръчици или дори да добавите маскарпоне.

Да ви е сладко!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Дали това е най-добрата рецепта за козунак – пробвайте и кажете!

Коя е най-подходящата плънка за козунак?

Тази пълнена агнешка плешка става и за Великден, и за Гергьовден

Кои са традиционните десерти за Гергьовден?

Пълнена агнешка плешка за Великден - най-вкусната рецепта

Неустоими козуначени кифлички

От тефтера на баба: Крехко агнешко на фурна

Стъпка по стъпка: Перфектните поширани яйца

Какви подправки задължително се слагат на агнешката супа

Каква трябва да е марината за агнешките котлети, за да се топят в устата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com