С тези плодове киселото зеле ще ферментира по-бързо от всякога

47714
С тези плодове киселото зеле ще ферментира по-бързо от всякога
Снимка: iStock

Приготвянето на кисело зеле не е никак трудно, но изисква спазване на определени правила. В противен случай резултатът няма да ви зарадва.

Плодове за по-бърза ферментация на зелето

Например, за по-бърза ферментация и стегнат вид на зеленчука, опитните домакини използват някои плодове – ябълки или червени боровинки. Те придават хрупкавина на туршията и я правят по-вкусна. Освен това намаляват вероятността от омекване на зеленчука.

Добавянето на тези плодове има още едно предимство – увеличават значително концентрацията на витамини в нея. Използвайте късни сортове ябълки. Достатъчно е да добавите около 1 кг ябълки за около 30 кг зеле . Ако сте решили да използват боровинки, необходимото количество е около 300-400 грама.

3 подправки, които само хитрите домакини слагат в киселото зеле

По време на ферментацията се образува млечна киселина. Ферментацията е процес, при който ацидофилните бактерии, присъстващи в зелето, метаболизират захарите и произвеждат млечна киселина. Тя действа като консервант, тъй като инхибира образуването на други видове вредни бактерии.

Ферментиралото зеле съдържа пробиотик, т.е. живи микроорганизми, които спомагат за подобряване на функционирането на нашата чревна флора. Полезните бактерии помагат да абсорбираме и метаболизираме хранителните вещества от храната и също така укрепват имунната система. Трябва да се отбележи, че това свойство се запазва, ако зелето се консумира сурово, без термична обработка.

За всеки килограм бяло зеле ще ви трябва едра сол в количество 2% от теглото на зеленчука. Добавете 1 корен хрян. Може да се добави бахар и карамфил. Друг метод за изчисляване на количеството сол е спрямо водата за саламурата – на 10 л вода се слага 400 гр сол.

Зелките се измиват, почистват се горните листа, в долната им част с помощта на нож се прави кръст. Нареждат се плътно в бидона.

Следва приготвяне на саламурата. Водата може да се затопли леко и солта да се разтвори в нея. Разбърква се добре и след това зелките се заливат с нея. Отгоре се слага кръстачка за притискане на зелките, така че те да са под повърхността на водата.

Не забравяйте първите няколко дни от ферментацията го отваряте бидона и да претакате зелето всеки ден, защото процесът на ферментация създава въглероден диоксид (това трябва да се прави само през първите няколко дни).

Съхранявайте бидона на хладно и сухо място, идеалната температура е между 18°C-20°C. Оставете зелето да ферментира поне 2 седмици, но това време зависи от вашия вкус: колкото повече време имате за ферментация, толкова по-крехко ще бъде зелето и толкова по-кисел ще бъде вкусът му. След като вкусът достигне желаното ниво , може да преместите зелето на по-хладно място, където ферментацията се забавя значително.

Още: Зеленчукът, който трябва да сложите в киселото зеле, за да е хрупкаво и вкусно

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Как да консервирате лозови листа в буркани, така че да останат крехки и свежи

Ретро мусака от 70-те: Картофи, ориз и домати

Стъпка по стъпка: Класическа рецепта за мусака от тефтера на баба

Най-бързият и вкусен кекс с кисело мляко

Сочен и пухкав: Тайната на перфектния омлет

Вкусни печени макарони на фурна

Мляко с ориз: Любимо от детството

Сочно печено пиле: Тайната е в маринатата

Печени свински ребърца със сладко кисел вкус: Не сте яли по-вкусни

Свински дробчета с марината: Ще си оближете пръстите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com