Топ 5 есенни постни ястия, които всяка домакиня трябва да сготви

35885
Топ 5 есенни постни ястия, които всяка домакиня трябва да сготви
Снимка: iStock

Есента ни предлага пъстър килим от меки листа, танцуващи под звуците на вятъра, аромат на печени чушки, поръсен с щипка носталгия, богатство от зеленчуци – есенни дарове, родени от земята ни, по-къси дни, но повече време да бъдем заедно вкъщи със семейството.

Дългите вечери на топло в уютното ви жилище предполагат и вкусна вечеря, а какво по-подходящо за цялото домочадие от ястие от сезонните зеленчуци, леко, нетоварещо стомаха и вкусно като все едно е приготвено от шеф готвач. Имате ли любими есенни постни ястия, или предпочитате да експериментирате?

Както и да отговорите, на правилното място сте, защото нашите вкусни рецепти за есенни постни ястия са съхранили традициите на родната кухня, носят в сърцето си спомена за ястия от обредите и обичаите ни, познати са, но същевременно и леко променени, с  модерен привкус, който няма да остави безучастни семейството и гостите ви, с които ще ги споделите.

Супа от спанак, киселец и орехи: Не сте яли по-вкусна!

5 есенни постни ястия за трапезата ви, с които да засенчите есента

Свежите есенни зеленчуци изпълниха пазарите, загрижените за здравето си и за тънката талия, които се стремят към здравословно хранене, богато на витамини и минерали, бедно на вредни мазнини, отвориха място за тях на трапезата си. Опитайте и вие тези 5 есенни постни ястия, свежи, изкушаващи сетивата и доставящи на тялото ви необходимите му ценни витамини, подкрепящи имунната система – точно на време за студените дни, простудите, вирусите и грипа.

1.       Крем супа от тиква

Тиквата е един от даровете на есента, а приготвена като вкусна и ароматна супа, тя ще ви засити и ще изненада приятно всички, събрали се около масата. Тиквата е изключително полезна за здравето особено приготвена като топла супа. Рецептата е лесна и за приготвянето ѝ ви са нужни само голяма тиква, 2 моркова, 2 чушки, глава лук, няколко скилидки чесън и подправки – солта, сметаната, червеният пипер, мазнината – най-добре краве масълце –  са задължителни, но може да добавите и малко лютичко за пикантен разкош.

Най-хубавото е, че се приготвя изключително лесно и бързо, без да отнема от времето ви за дома и семейството или вкусната храна в кухнята да краде от времето за вас и любимото ви хоби. Режете всичко на сурово, сипвате вода и оставяте да ври, докато е готова. Пасирате с маслото, добавяте подправките и сметаната и поднасяте. Вкусът наистина си заслужава, ползите за здравето са съществени, мекият оранжев цвят е празник за сетивата, а вие сте прекарали само минутки в кухнята – какво по-хубаво от това?

КРЕМ супа от грах: Вкусна и полезна рецепта

2.       Постна пърженица

Зад това странно на пръв поглед име всъщност се крият даровете на есента – чушките и патладжаните, тиквите и доматите. Ароматът на печени чушки е първият, който ни припомня, че есента тропа на вратата ни. Постната пърженица е сред традиционните есенни постни ястия, приготвяни в някои части на страната и прилича по вложените продукти на кьопоолуто, но се пържи като манджа. Необходими са ви килограм чушки и двойно повече домати, по 2-3 броя патладжани и тиквички, по една глава чесън и лук и подправки – сол, мазнина, магданоз и други по ваш вкус.

В мазнината се запържват лукът, патладжаните и чушките, след което се добавят доматите и тиквичките, като всичко се реже на възможно най-ситничко. Малко преди да се изпари течността от доматите и да свалите от котлона тази вкусна витаминозна зеленчукова наслада, намерила място в топ 5 на есенни постни ястия, добавете подправките и оставете да поври още малко на много слаб огън. Може да поръсите накрая и с пармезан за модерен привкус.

3.       Есенна яхния

Нейно величество яхнията е толкова популярна за есента, колкото туршията и тиквеникът. Дали ще е картофена, с боб или леща – вие избирате. Няма да ви ограничаваме и с точна рецепта. Вероятно знаете много начини, по които да разнообразите менюто си с яхнийка. Сега е моментът да го направите.

4.       Незаменимата туршия

Тя не е точно ястие и няма да ви даваме съвети как да я приготвите, нито ще ви припомняме за пореден път, че като ферментирала храна доставя на тялото пробиотици и е изключително полезна за работата на стомашно-чревния тракт, но ще подчертаем отново – туршията е традиционна за родната трапеза, не я пропускайте и вие. Пригответе любимата си рецепта или експериментирайте с нова според предпочитанията и вкуса си, но осигурете това неустоимо вкусно предястие на трапезата си и тази есен.

5.       В овощната градина

Завършваме тази вкусна есенна класация не с основно ястие, а с плодов десерт, който е не само наслада за сетивата и празник за душата, но е и полезен, здравословен и достъпен. Крушите са сред най-полезните дарове на есента. Поръсени с козе сирене и орехи, окъпани с ароматен мед, запечени във фурната на слаб огън за няколко минути, крушите се превръщат в десерт, традиционен, но модерен, подобен на този в луксозните ресторанти, но приготвени по време на рекламите между филмите вкъщи.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Страхотна супа топчета със застройка

Градинарска супа от тиквички: Лесна рецепта

Супа с нахут, моркови и чушки: Полезна и вкусна

Вкусен БОБ яхния: Класическа рецепта

Ароматна пилешка яхния от тефтера на баба

Пикантни парти бутчета: ТОП вкус

Пролетната разядка, за която всички говорят

Професионален готвач издаде как панират броколите в скъпите ресторанти

Запечено картофено пюре – перфектната гарнитура към всяко ястие

Разядката с патладжан, за която всички говорят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Страхотна супа топчета със застройка
Страхотна супа топчета със застройка

Супа топчета е сред ястията, които се крият в тефтера на всяка добра домакиня. Опитайте тази чудесна рецепта и се насладете на вкуса. Трябват ви...