ТОП готвач: Лятна рецепта за хрупкави тиквички на фурна

79057
ТОП готвач: Лятна рецепта за хрупкави тиквички на фурна
Снимка: iStock

Тиквичките съдържат много хранителни вещества и имат много ползи за здравето. Те се използват в народната медицина за лечение на настинки, болки и различни здравословни състояния.

Тиквичките са с високо съдържание на антиоксиданти. Каротеноидите като лутеин, зеаксантин и бета-каротин се намират в големи количества в този зеленчук. Те могат да бъдат от полза за вашите очи, кожа и сърце, както и да предложат известна защита срещу някои видове рак, като рак на простатата.

Хрупкав чипс от пържени тиквички с вкусен сос

Изследванията показват, че кората на растението съдържа най-високи нива на антиоксиданти. Жълтите тиквички може да съдържат малко по-високи нива от светлозелените.

Тиквичките също съдържат както разтворими, така и неразтворими фибри. Неразтворимите фибри добавят обем и помагат на храната да се движи през червата ви по-лесно, като допълнително намалява риска от запек. Тази полза се усложнява, ако нямате достатъчно течности в диетата си.

Междувременно разтворимите фибри подхранват полезните бактерии, живеещи в червата. На свой ред тези полезни бактерии произвеждат късоверижни мастни киселини, които подхранват чревните клетки.

Тиквичките са богати на вода и фибри, две съединения, които могат да насърчат здравословното храносмилане, като намалят риска от запек и симптоми на различни чревни разстройства.

Намалят нивата на кръвната захар. Тиквичките могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2.

С 3 грама въглехидрати на варена чаша (232 грама), тиквичките осигуряват страхотна алтернатива с ниско съдържание на въглехидрати на пастата за тези, които искат да намалят приема на въглехидрати. Може да бъдат спираловидно нарязани, за да заменят спагетите.

Нещо повече, фибрите в тиквичките помагат за стабилизиране на кръвната захар, предотвратявайки скоковете на нивата след хранене. Диетите, богати на фибри от плодове и зеленчуци, включително тиквички са последователно свързани с по-нисък риск от диабет тип 2.

Могат да подобрят здравето на сърцето. Наблюдателни проучвания показват, че хората, които ядат повече фибри, имат по-малък риск от сърдечни заболявания.

Пектинът, вид разтворими фибри, намиращ се в тиквичките, изглежда особено ефективен за намаляване на общите и „лошите“ нива на LDL холестерол.

В преглед на 67 проучвания, консумацията на само 2-10 грама разтворими фибри на ден за около 1-2 месеца намалява средно общия холестерол с 1,7 mg/dl и „лошия” LDL холестерол с 2,2 mg/dl.

Тиквичките също са богати на калий, който може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане чрез разширяване на кръвоносните съдове. По-здравословното кръвно налягане е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Добри условия за засаждане на тиквички

Рецепта от ТОП готвач за най-вкусните „панирани“ тиквички на фурна

Необходими продукти:

  • 2 тиквички
  • 5 с.л. брашно
  • 3 с.л. царевично брашно
  • 5 с.л. жаревичен грис
  • 2 яйца
  • 50 гр. Пармезан
  • Сол и черен пипер  на вкус

За соса:

  • 5 с.л. кисело мляко
  • 1 скилидка чесън
  • Копър

Начин на приготвяне:

1. Измийте и обелете тиквичките. Нарежете ги на пръчици с дебелина приблизително 1 см. Поръсете с малко сол и оставете настрана за 20-30 минути, за да излезе излишната вода.

2. През това време разбийте яйцата в купичка с малко сол и черен пипер. В други два съда сложете съответно брашното и царевичното брашно и грис. Към тях добавете пармезана.

3. Покрийте тавата, която ще използвате с хартия за печене и започнете да овалвате всяка тиквичка в следната последователност: брашно, яйце, царевична смес.

4. Наредете ги в тавата и полейте с малко олио или зехтин. Сложете ги да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 35-40 минути или докато придобият златист загар.

5. Докато тиквичките се пекат, пригответе млечния сос. Сервирайте тези невероятни и топящи се в устата хрупкави тиквички и им се насладете с чаша студена бира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Кюфтенца с тиквички и топено сирене: Не може да им устоите

Свински пържоли с лук: Обичана рецепта

По какво се познава класическото италианско тирамису

По какво се различават класическите американски палачинки от нашите

Как се правят пържени филийки, така че винаги да са хрупкави?

Как се приготвя майонеза с останалите великденски яйца?

Най-лесните курабийки за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com