160-годишна църква в русенско село се руши

3866
160-годишна църква в русенско село се руши
Снимка: БГНЕС

160-годишната църква в русенското село Червена вода се руши и вече е опасна за вярващите.

Парчета от тавана са паднали в храма, докато се е подготвяло погребение. По чудо се е разминало без пострадали хора, но местните жители признават, че се страхуват да влизат вътре, предаде БГНЕС.

В Русе се готвят да довършат обновяването на две знакови църкви

Русенска митрополия ще довърши интериора на две емблематични църкви в епархията през новата 2018 година, предаде БГНЕС. Става дума за ...

Църквата, която се смята за най-красиво изписаната в цялата епархия, е пострадала силно още при разрушителното земетресение през 1977 г. През 2000 г. е укрепена от външната страна с отпуснатите за целта 41 000 лв. Процесът обаче не е спрял и напукванията навсякъде са застрашителни.

Иванка Стоянова, която години наред се е грижила за храма, показва какво е състоянието му в момента. „Стените са се отделили от тавана, цялата църква е напукана отгоре и при едно земетресение ще рухне. В олтара също имаме теч, от който всеки момент може да падне куполът. Много е опасно – парчето, което падна от тавана, бе близо два метра и можеше да убие хората, които застават пред ковчега на починалия. Опасно е и да се влиза, и да се служи вътре, защото няма никаква гаранция дали от тази или от другата страна ще падне таванът, или пък, както се е напукал балконът, може да падне на някого на главите“, казва притеснената жена.

Марийка Данева, която често помага в църквата, споделя, че когато вали, всичко се наводнява и се налага да бършат постоянно и да подлагат кофи. „То си е за страх работа, всичко е отлепено, дори помещението, където се продават свещите, е напукано“, обяснява тя.

Откраднаха 2 000 лева от църква в Троян

Две хиляди лева са откраднати снощи от църквата "Света Петка Параскева" в Троян. Крадците са влезли, след като разбили входната врата ...

Според жителите на Червена вода постоянният трафик на тирове през селото руши постепенно храма. „Тук сме с едно постоянно земетресение от 3 бала денонощно. Като минат 50-тонни камиони, пълни с камъни от каменната кариера от Тетово, ние сме тук с постоянно друсане. Църквата е на 160 години и като не се поддържа още 20-30 години, тя ще рухне напълно“, тревожи се и Милко Даскалов.

Тъй като свещеникът, който се грижи за храма в Червена вода, служи основно в Тетово, църквата се отключва рядко – най-вече за празници и опело. Хората от селото не са доволни от отношението на Русенската митрополия – през миналата година са отпуснали само 5000 лв. за ремонт на храма, които са отишли за боядисване на преддверието. Идвала е комисия от митрополията на място, но никой не се е качил на балкона под покрива, където е най-опасно и положението е най-тревожно. А балконът се ползва по време на големи служби, за да се съберат всички желаещи да присъстват.

Тъй като от митрополията са заявили, че няма пари за укрепването на църквата, хората имат предложение как да се реши този въпрос – приходите от църковните ниви на селото, които не са никак малко, да се използват целево за спасяването на храма. Отново се настоява властите да изградят обходен път извън Червена вода, по който да минават тежкотоварните камиони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе