X
 
 

Древната фауна по нашите земи "оживява" в русенски музей

494 0
Древната фауна по нашите земи "оживява" в русенски музей
Снимка: РИМ-Русе
В Екомузeй с аквариум, поделение към Регионален исторически музей в Русе, е представено многообразието на животинските видове и защитените територии по поречието на река Дунав, както и съжителството на човека с природата.

„Как направихме Екомузея!“ се нарича изложба, която ще бъде открита на 28 март от 18 часа в екзотичния музеен кът. Той е открит на 28 септември 2014 г. Неговото изграждане, ремонт и оборудване е по проект „Развитие на културно-историческите атракции в градски туристически ансамбъл“ на Община Русе, финансиран по ОП „Регионално развитие“.

Изложбата съдържа 21 броя постери, разказващи за създаването на една от най-новите и атрактивни експозиции на РИМ – Русе. Текстовете и снимките на таблата документират: обновяването на сградата, изграждането на експозиционните площи, преместването на експонатите, направата на диорамите и теренните действия на уредниците.

На четирите етажа на музея могат да се видят богата колекция от вкаменелости, както и диорами, представящи различни животински видове в реална среда. Специално място е отделено на конструирането на визитната картичка  на Екомузея – косматия мамут от вида Mammuthus primigenius – сглобяването на отделните части в реални размери и придаването на автентичен облик. Изложена е и единствената в света цялостно запазена част от друг вид мамут – долната челюст от Mammuthus rumanus.

Тук се намира и най-големият сладководен аквариум в България с риби от Дунав и вливащите се в него реки.  Постери онагледяват как е оформена пещерата на втория етаж и по какъв начин е захранен 65-тонният аквариум с живи риби. 

На четвъртия етаж на музея е разположено отворено фондохранилище, където има сигурен достъп до непознати доскоро колекции и памет.

Actualno.com

Етикети: