"Игра на паркинги 2" или как частна компания контролира трафика на "Дунав мост" (ВИДЕО)

9551
"Игра на паркинги 2" или как частна компания контролира трафика на "Дунав мост" (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Антикорупционния фонд публикува втора част от разследването си "Игра на паркинги"

В нея се разкрива как въведената през лятото система за контрол на тежкотоварния трафик през контролно-пропускателен пунт "Русе Дунав мост" се използва, за да се принуждават превозвачи да ползват новопостроен частен буферен паркинг, свързан с лица, известни от скандала на "Капитан Андреево". 

Анализ на документи и сателитни данни (от сателита "Сентинел" на ЕС) показват, че строителството на съоръжението е започнало преди издаването на нужните строителни книжа. По същия начин е застроен малък общински имот в съседство – паркингът в него е бил построен още преди сключване на договорa за проектирането и строителството му. На всичкото отгоре го стопанисва компания, спечелила обществена поръчка, чийто собственик е брат на собственичката на компанията, държаща големия паркинг - в нейната фирма като лице с ключов дял личи финансистът Емил Хърсев. 

Втората част на разследването разкрива нови притеснителни обстоятелства в допълнение към вече изнесената информация за сделката, с която Община Русе продава на частната фирма "Тир паркинг Русе" право на строеж върху общински терен срещу ниска сума и за дълъг срок от 30 г.

"Както вече показахме в първата част на поредицата, договорът за учредяване на право на строеж не съдържа гаранции за защита на обществения интерес от функциониране на общодостъпен паркинг, който да облекчи тежкотоварния трафик на граничен пункт Русе," казва Лора Георгиева, правен експерт в АКФ.

"Нещо повече, видеото от днес ясно показва предпоставки за монопол на паркинговата дейност, незаконосъобразно ценообразуване и събиране на значителен обем информация за превозвачите и товарите от страна на частно дружество", допълва тя. 

Контрол на трафика

Освен, че строи и управлява паркинга за близо 600 превозни средства, "Тир Паркинг Русе" ООД създава и оперира система за контрол на трафика, наречена "виртуална опашка". За да бъдат допуснати да пресекат границата, превозвачите трябва да покажат, че са регистрирани в системата - нещо което се случва лесно за клиентите на "Тир паркинг Русе". 

Не така стои, обаче, въпросът с превозвачи, избрали да паркират другаде. Собствениците на конкуренти на "Тир паркинг Русе" разказват, че техните чуждестранни клиенти срещат огромни трудности да се регистрират

В допълнение, кадри на АКФ от юни тази година показват как служители на "Тир паркинг Русе" ООД, облечени в светлоотразителни облекла, спират шофьори на тежкотоварни автомобили преди отбивката за паркинга на фирмата и преди ГКПП Русе и ги насочват към паркинга. А в близост се намира патрулка, която създава усещане за задължителност Още: Фирма поиска да ѝ намалят договора с половин милион лева

Според Наредбата за граничните контролнопропускателни пунктове, управлението на граничния трафик е изключителна компетентност на органите за граничен контрол, напомнят от АКФ.

Въпреки това, чрез споразумение от 29-ти юни, Община Русе възлага на "Тир паркинг Русе" създаването на система за регулиране на трафика, по силата на което частната фирма безвъзмездно създава и оперира т. нар. "виртуална опашка". Споразумението между общината и частната фирма, поставя много въпроси:

  1. Защо би се съгласил частният субект да предоставя услугата „включване във виртуална опашка“ напълно безвъзмездно?
  2. Откъде дружеството има правомощията да принуди други частни субекти да се включат в поддържаната от него виртуална опашка, като условие за преминаване на границата?
  3. Преотстъпила ли е държавата правомощията си по координация във връзка с граничната контролно-пропускателна дейност? На какво основание осъществяването на тази дейност се извършва от един частен субект в един, единствен паркинг в близост до граничния пункт? 

"Макар номинално престоят с „Тир паркинг Русе“ да не е задължителен, в действителност превозвачите, и особено чуждестранните превозвачи, биват принуждават да го ползват чрез сугестиране и административни спънки," казва Бойко Станкушев, директор на АКФ.

"По подобие на модела Капитан Андреево и тук виждаме как частна фирма осъщестявява дейности от компетенцията на държавата и как тази порочна практика създава неравнопоставеност между операторите на паркинги", допълва той.

Една такса за българи, друга за чужденци

Нарушения има и в начина, по който превозвачите се таксуват. Докато за български превозвачи, таксата на "Тир паркинг Русе" е по-изгодна – 15 лв. срещу нива от около 18 до 19,50 лв. при конкуренти, чуждестранните транспортни фирми, включително и такива регистрирани в ЕС, заплащат 25 евро.

Фрапантната разлика в цената нарушава разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията, както и принципите на ЕС за равно третиране на фирмите, регистрирани на територията на Съюза. Освен това, директно се ощетява българския фиск, тъй като върху таксата за чуждестранните тирове не се начислява дължимия по закон ДДС, посочват от АКФ. 

"Общински", но семеен паркинг

Община Русе отхвърля обвиненията, че с активната ѝ помощ се създава един частен монополист с аргументите, че е създала свой собствен по-малък паркинг, който дава възможност за избор. Оказва се, обаче, че тръжната процедура за проектиране и строителство (проведена без достатъчно гаранции за оптимални проектантски решения и съотношение цена-качество) е белязана от редица съмнителни обстоятелства.

Сезонът, в който е обявена поръчката, отново е ваканционен – дните около Коледа на 2022 г., а кандидатът, е само един - драгоманската компания "Люник" ЕООД, собственост на Любомир Лазаров, брат на Анелия Лазарова, управител и съдружник в „Тир Паркинг Русе“. В допълнение, сателитни и кадастрални данни показват, че големият частен буферен паркинг и малкият общински са построени на съседни парцели и реално функционират като едно съоръжение с общ вход и обща пътна връзка. Още: Фирма, свързана с Емил Хърсев, ще строи ТИР-паркинг в Русе

И в двата случая изглежда се касае за незаконни строежи — строителните дейности са започнали преди издаването на необходимите строителни книжа.

"Тир паркинг Русе" ООД получава влязло в сила разрешение за строеж на 31-ви март 2023 г., месец след като съоръжението вече е било в голяма степен завършено. Според сателитни данни строителни дейности са започнали още в средата на декември 2022 г, като в периода около Коледа залесеният терен вече се е разчиствал. Към 19-ти февруари бетонът вече е бил положен.

Договорът, с който Община Русе възлага на "Люник" ЕООД проектирането и строежа на общинското съоръжение е от 5-ти май 2023. Според сателитни данни, теренът вече е бил бетониран месец и половина по-рано.

Липсват официални данни община Русе да оперира и да генерира доходи от т.нар. „малък паркинг“, който е слят с големия, с оператор "Тир Паркинг Русе". Възниква въпросът дали и този малък паркинг, рекламиран като „конкурент“ на големия реално не се експлоатира от и в полза на "Тир Паркинг Русе"?

"Публикуваме данни за множество нарушения, свързани с експлоатацията на тир паркингите на граничен пункт Русе Дунав мост. Призоваваме МВР, НАП, РДНСК, КЗК и прокуратурата да предприемат действия, в рамките за законовата си компетентност", казва Бойко Станкушев.

Позицията на общината

За Община Русе разрешаването на дългогодишния проблем с огромните опашки от тежкотоварни камиони не е игра, както внушава АКФ, се казва в позиция на общината, разпространена до медиите.

"Десетилетия наред гражданите на Русе и всички преминаващи през града бяха жертва на лошата инфраструктура и липсата на организация за преминаване на хилядите тежкотоварни автомобили през ГКПП „Дунав мост“. След многократни неуспешни опити във времето от страна на общината и държавата, към днешна дата проблемът с километричните опашки е решен", пишат от там.

Според позицията им изграждането на тир-паркинга е в обществен интерес. "Създадени са условия за нормално и безопасно преминаване през Дунав мост и безпрепятствено движение на хора и стоки през републиканските пътища. На територията на общината функционират и други паркинги за престой на тежкотоварни автомобили, макар и с по-малък капацитет", категорични са от общината и гарантират, че е защитен финансовият интерес на Русе.

"Цената на учреденото право е в пъти по-висока от пазарната. Както многократно обявихме, общината е предоставила правото да се строи в имота, оценено на 1 846 335 лв. за сумата от 18 200 000 лв. Това не включва размера на инвестицията по самото изграждане на паркинга, която е изцяло за сметка на спечелилото дружество. То е задължено да изгради и цялата довеждаща инфраструктура, включително локално платно за движение на МПС, което представлява допълнителна инвестиция. Т.е. изпълнителят поема отговорността да изгради за своя сметка съоръжението, както и риска от функционирането му, без да има гаранция, че то ще му носи печалба през целия период на експлоатация, нито ангажимент от общината, че приходите ще достигнат размера на направената инвестиция за определен период от време", се казва още в позицията.

В нея от общината твърдят, че при проведената процедура за избор на изпълнител Община Русе е спазила всички нормативни изисквания относно публичността и сроковете за участие. Не са изисквани никакви документи, които да обосновават по-дълъг срок за участие. От участниците са изисквани единствено документи по образец, в които да попълнят административни данни и предложенията си за срок и цена.

"Доколкото попълването на документите за участие не изисква повече от няколко часа, твърдението, че сроковете или периодът на провеждане са действали демотивиращо на евентуални участници в процедурата, е безпредметно. Нещо повече – проведената процедура подлежи и на съдебен контрол, като нито едно заинтересовано лице не е подало жалба срещу сроковете и условията ѝ. За сравнение и по-голяма яснота следва да се отбележи, че през изминалата 2022 г., освен процесното решение в Общински съвет Русе са внесени 112 предложения, свързани с разпореждане с имоти – общинска собственост", пишат управляващите в Русе.

Според тях нуждата от провеждане на обществена поръчка за изграждането на паркинга е сред основните внушения в разследването на АКФ. "Този подход обаче не би бил в обществен интерес в конкретния случай. При провеждане на обществена поръчка е допустимо да се възложи единствено самото строителство, чиято стойност, включително печалбата на строителя, да бъдат изцяло за сметка на Община Русе. Неин би бил и ангажиментът за изграждане на довеждащата инфраструктура. Провеждането на поръчка значително би отложило и реализацията на проекта. В опита за финансов анализ на евентуалните бъдещи печалби от ползване на съоръжението са пропуснати редица аспекти с пряко въздействие в краткосрочен и дългосрочен план. Сред тях е стойността на направената инвестиция и каква би била тя, ако е за сметка на общинския бюджет при отчитане на пазарните цени", пишат градоначалниците.

Според тях в разследването не са взети предвид планираното изграждане на магистрала Русе–Велико Търново, чийто маршрут не преминава през бул. „България“, изграждането на инфраструктура към Дунав мост 2 във Видин и пренасочване на трафика натам, влизането на България в Шенген, при което няма да бъде извършван граничен контрол на границата с Румъния, и др.

"Отправени са внушения относно предполагаемата печалба на дружеството без анализ на разходите и броя на превозвачите, ползващи отстъпка от обявената цена. Пропуснат е и фактът, че на територията на общината функционират и други паркинги за тирове. Без коментар оставяме как предсказаният приход с лекота се движи между “десет милиона” и “десетки милиони”, както и насочването на общината към теглене на кредити. Община Русе е предоставила на обществеността цялата информация за буферния паркинг, включително всички документи във връзка с изграждането му, спазвайки принципите си на прозрачност и откритост", пишат от общината.

Те поставят въпроса случайно ли е излъчването на материал, изследващ факти от миналата година и включващ интервю от април, по време на предизборната кампания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе