Културни дейци ще покажат "Нощ в музея" в Русе

6000
Културни дейци ще покажат "Нощ в музея" в Русе
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев

На 18 май 2019 г. за 16-ти път ще се проведе традиционната „Нощ в музея“, която ще се погрижи за културните потребности на русенци и гости на крайдунавския град. Желаещите ще наблюдават: исторически разходки, атракции, игри, презентации, изложба, прожекция на филми, музикални изпълнения на открито и закрито. Домакини на събитията ще бъдат: Историческият музей, Лапидариумът, крепостта Сексагинта приста и Доходното здание. Входът за събитията е свободен. 

ПРОГРАМА

17 – 18 ч. : „Да се облечем в история“ - посетителите влизат в образа на римски легионери с помощта на характерното за Римската империя военно облекло;  Лапидариум, зад Историческия музей. По същото време : Игри, разказани от баба – кашонобол и строеж на кули.

17 – 18 ч. : „Рибарските общности по река Дунав“ – обсъждане на местни стратегии по проект „Мемофиш“. Организатор: „Паралел“ – Силистра в Екомузей с аквариум.

17.30 – 19.30 ч. : „Търсачи на съкровища“ - Образователна игра, в която деца търсят експонати в музейни експозиции с помощта на предварително изготвени карти. Децата описват и датират намерените артефакти, правят предположения за техният произход и предназначение в Исторически музей.

17.30 – 18 ч. : Представяне на сборника „Живи наследства“ – Регионален център за нематериално културно наследство към ЮНЕСКО в зала „Княз Александър I“ на музея.

18 – 20 ч. :  „Герданът на Калиопа“ - уъркшоп за изработване на бижута с ръководители етнографи от Регионален исторически музей – Русе;  Лапидариум, зад Историческия музей.

18 - 19 ч. : „Лицата на Европа“ – представяне на най-новата изложба на Огнян Балканджиев, с подкрепата на информационен център EUROPE DIRECT Русе в Екомузей с аквариум.

18 – 20 ч. : Изложбата „Река в преход“ в  „Дом Канети“, бул. „Славянски“ 12

18.30 – 19 ч. : „Рибарските общности по Дунав“ I – прожекция на 10 филма по проект „Мемофиш – памет и бъдеще. Разкази за Дунавската цивилизация“ на Българо-румънска търговско промишлена палата – Русе в зала „Княз Александър I“ на музея.

18.30 – 19 ч. : Презентации на специалисти от РИМ – Русе: Румяна Йорданова – „Какъв е домът в Праисторията ?“; Д-р Димитър Чернаков – „Лира през каменно-медната епоха (V хил. пр. Хр.) - мит или реалност“; Ренета Рошкева – „Защо жените в историята ?“ и  Стефана Йорова – „Има ли съвременни разкази за самодиви ?“

19 – 19.30 ч. : „Свободата тук и сега“ – Откриване на фотографска изложба с авторски текстове на 30 български интелектуалци и общественици, автори от кръга на списание L`Europeo. Проект на Лиляна Караджова и Димитър Стоянович в зала „Русе“ на музея.

Успели русенци споделят опит при неформални срещи с младежи

Клуб „Мечтание“ и „Градоред“ канят русенци на първа среща от цикъл прояви „Вечери за наивници“, коя...

19 ч. : Джаз уикенд с Теодосий Спасов и Биг Бенд Русе“, диригент Димчо Рубчев в Доходно здание, Голяма зала. Билети: каса на Доходно здание

19 – 23 ч. : Danube Sunset Sessions - Solis Occasum 2019 в Римска крепост „Сексагинта Приста“

20 – 21 ч. : „Музикални етюди“ с ученици от китарните класове на НУИ „Проф. В Стоянов“ – Русе в зала „Княз Александър I“ на музея.

21.30 – 23 ч. „Улица Джаз“ – спектакъл на Работилница за театър „Мармалад“ в зала „Княз Александър I“ на музея.

22.30 – 23.30 ч. : „Рибарските общности по Дунава“, част II – прожекция на 10 филма по проект „Мемофиш – памет и бъдеще. Разкази за Дунавската цивилизация“ на Българо-румънска търговско-промишлена палата в зала „Княз Александър I“ на музея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Земетресение близо до Русе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...