Международен екип от лекари прегледа 9 от мечките в парка край Белица

494
Международен екип от лекари прегледа 9 от мечките в парка край Белица

През изминалите два дни стоматологът д-р Марк Лузе и ветеринарният лекар д-р Франк Гьориц, заедно с международен екип от лекари от Австрия, България и Германия направиха обстоен преглед на 9 от настанените в Парка за танцуващи мечки животни.

В събота германските специалисти прегледаха под пълна упойка най-младата мечка в убежището на „Четири лапи“ и фондацията на Бриджит Бардо Монти, както и спасените от занемарения русенски зоопарк Станди и Бойка. За двете русенски мечки това беше първи подобен преглед. В неделя беше ред на Сейда, Мариана, Наташа, Елена, Боби и Стефан. Като цяло състоянието на зъбите на 9-те мечки е добро. Кучешките зъби на Станди и Монти имаха кариеси, които бяха запълнени. На Стефан се наложи да бъде изваден един зъб.

С ултразвуков рентген ще правят изследвания на мечките над Белица

Екип специалисти ще направи годишен профилактичен преглед на част от обитателите на Парка за танцуващи мечки над Белица. Днес ще се пр...

При прегледа с ехограф беше открит малък тумор в устната кухина на Мариана, който беше отстранен. При спасената от Сърбия мечка Сейда беше констатирано отлепване на лещата на едното око и катаракта на другото. Лекарите потвърдиха и диагнозата за лошото състояние на зрението на втората сръбска мечка – Наташа. Едното й око е било прободено и изтекло още докато е била танцуваща мечка в западната ни съседка, а другото е с напреднала форма на катаракта. Поради напредналата възраст на Наташа, операция би била прекалено рискова.

Паркът за танцуващи мечки е създаден през 2000 г. с усилията на „Четири лапи“ и фондацията на известната френска актриса Бриджит Бардо, като целта е да бъдат спасени всички мечки, които се използват за забавление на туристи в страната. През 2007 г. са приютени последните танцуващи мечки от България, а през следващите години паркът дава подслон на танцуващи мечки от съседна Сърбия, както и на мечки, отглеждани незаконно от частни лица или в зоопаркове у нас. На площ от 120 декара, предлагаща най-добрите условия за живот в близка до естествената среда, днес са приютени 26 животни.

"Четири лапи" е международна организация за защита на животните с централа във Виена, Австрия и представителства във Великобритания, Нидерландия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния, Украйна, Южна Африка, САЩ, Австралия и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика.

Основана през 1988 г. от Хелмут Дунглер, организацията популяризира хуманното отношение към животните чрез последователни кампании и проекти. Дейностите на "Четири лапи" са резултат от проучвания и научна работа, както и от активно лобиране на национално и международно ниво. Усилията на "Четири лапи" са съсредоточени в помощ на животни, чието съществуване зависи изцяло от човека: бездомни кучета и котки, опитни животни, селскостопански животни, животни компаньони, както и отглеждани в неподходящи условия големи котки, мечки и орангутани.

Кметовете в община Белица с увеличения на заплатите

Основните месечни работни заплати на кмета и кметовете на кметствата в община Белица бяха гласувани от местния парламент. С близо 400 ...

Офисът на „Четири лапи” в България функционира от 2000 г. У нас организацията е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица и с проектите си за кастриране на бездомни животни. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе