X
 
 

Млади математици от Русе с номинация за награда „Зелена личност на 2019“

1752 0
Млади математици от Русе с номинация за награда „Зелена личност на 2019“
Снимка: МГ "Баба Тонка"
Ученици от учебна компания VICEM от МГ “Баба Тонка” – Русе са номинирани за наградата „Зелена личност на 2019“. Повод е разработеният от средношколците от XI клас проект за биопестицид, който е безвреден за пчели и гарантира отглеждането на екологично чисти плодове и зеленчуци. Иновативният метод би ограничил изчезването на полезните насекоми, за което основна причина е прекомерната употреба на химически пестициди в земеделието в наши дни.

Ръководител на учениците Елена Михайлова, Виктория Пенчева, Михаела Дакова и Виктор Дяков, е Нели Тихомирова, която също е номинирана.

Разработеният продукт спомага за намаляване употребата на вредни пестициди и представлява малки капсули, състоящи се от желатин, вода и етерични масла, които се поставят около корените на растенията и ги предпазват от различни вредители. За по-големи земеделски площи поставянето на капсулите става автоматизирано чрез дрон, който облита насаждението и пуска необходимите капсули за всяко растение. Учебната компания е разработила и уебсайт със съвети към земеделците, който информира кои разновидности на биопестицида са най-подходящи за отблъскването на различните вредители.

Припомняме, че учебна компания VICEM от МГ “Баба Тонка” – Русе стана победител в Х издание на Младежкия форум „Изгряващи звезди”, където представиха България на Европейското състезание за най-добра учебна компания през юли 2018 г. в Белград.

Actualno.com

Етикети: