Музиката в "Сцена край реката" превзема Русе през лятото

21769
Музиката в "Сцена край реката" превзема Русе през лятото
Снимка: БГНЕС

Международният фестивал "Сцена край реката" ще завладее Русе през лятото. Организаторите от Русенска опера са си поставили за цел да разнообразят културния афиш през юни, юли и август с интересни заглавия от различни музикални жанрове, съобщи БГНЕС.

Откриването на фестивала бе снощи с премиерата на експерименталния спектакъл "Спящата красавица" по музика на Чайковски, който е копродукция на балета на Русенска опера и Кукления театър от Варна. Режисьор на представлението е Боян Иванов, който е вкарал в постановката си мултимедия, видеомапинг, 3D моделинг и анимация. Сценографията и костюмите са направени от Свила Величкова и Елена Ямантиева, балетната адаптация е на Силвия Томова, видео средата и мапингът са на Тодор Тодоров, гримът и перуките – на Янка Дойчинова. След премиерата си в Русе представлението ще гостува и на Международния фестивал "Варненско лято".

"Сцена край реката" ще предложи и други копродукции на русенските музиканти с колеги от страната. На 24 юни ще се играе мюзикълът "Магьосникът от Оз" с участието на изпълнители от Детско-юношеската опера от Варна. На 7 юли ще гостува вокалният състав към Национален филхармоничен хор "Светослав Обретенов" с програма от Брамс. Плевенска филхармония ще бъде на русенска сцена на 10 юли с "Тримата славянски тенори", а на 31 юли ще се представи Старозагорската опера с концерт-спектакъла "Фантомите на мюзикъла", в който ще пеят Милица Гладнишка, Михаела Филева и Весела Морова.

Не по-малко предизвикателно е участието на Русенска опера и оркестъра на Русенска филхармония. В програмата са операта "Процесът Мерилин Монро", "Класиката среща АББА" и продължението на проекта "Класиката среща QUEEN", операта "Вълшебната флейта" от Моцарт, балетно-музикалният спектакъл "Реквием" от Моцарт и съвременният балетен спектакъл "Откровения". С огромен интерес се очаква симфоничният концерт под диригентството на Найден Тодоров и със солист Светлин Русев на 29 юни, а на 27 юни ще се състои световната премиера на операта на канадския композитор Джон Робертсън "Орфей", писана специално за русенската трупа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе